Non Grata hiigelaktsioon elamusfestivalil I Land SoundFoto: Marleen Muhuste; Indrek Kasesalu; Merily Leis; Katerina Rümmel; Janis Kokk; Martin Ahven; Kris Süld
Inimesed
17. juuli 2019, 09:59

PILDID | I Land Sound festival kaotas piire unelma ja reaalsuse, kunsti ja meelelahutuse vahel

Läinud nädalavahetusel Saaremaal Orissaares eesti elektroonilise muusika tippfestivalil I Land Sound ehitati iga päev tegevuskunstiaktsioonide käigus publiku osalusel hiiglaslikud tuleskulptuurid ja põletati need performance’ites heli-, sõna- ja visuaalkunsti sümbioosis 5000 kohalolija ühises sünergias.
Non Grata hiigelaktsioon elamusfestivalil I Land Sound.

Non Grata tiimi kuulusid Al Paldrok, Taje Tross, Henni Paldrok, Joonas Mattias Sarapuu, Kaspar Rabby, Sandra Tereza Ruul, Sten Simulask, Kristo Kajuvee, Aigi Lehtla, Andrei Jakovlev alias Jack, Sandra Mäesepp, Silver Tõnisson, Aili Maarja Mäeniit, Reelika Tabur, Rain Tettermann, Sten Õitspuu, Merily Tikka, Henri Räim, Geity Miilberg, Paul Roose, Marlene Leppanen, Johannes Tammekänd, Emma-Leena Niitvähi, Liisa-Maria Lai, Toomas Kuusing, hollandlane Tijn Nelemans, ameeriklased David Menard, Eric Piper, Steve Vanoni, Javier ja Liza Jimenes, väliseestlased Joonas Niiholm ja Jüri Koll. 

Non Grata hiigelaktsioon elamusfestivalil I Land Sound.

Festivali avapäeval ehitatud ja puhastusrituaali käigus põletatud viikingilaev rääkis eestlaste ja saarlaste ajaloolisest identiteedist, mille kinnituseks tuleks tänapäeval leida inimlikumad väärtused kui ühisosa vägistajate ja barbaritega. 

Teise päeva atraktsiooniks oli Non Grata kahekorruseline kunstibuss, mis sõitis leegitsevana läbi festivali ja avas uksed tehnika ja looduse sünteesis: Tehnoobias, ebamaiste olendite, helide ja tegevuste muinasjutulises maailmas. 

I Land Soundi kulminatsiooniks oli Paabeli torni põletamine: maailma tagasiloomine algusesse, võimalus uuestisündimiseks ja restart’iks. 

Kunstnikud tõid vaatajateni kaks paralleelselt eksisteerivat maailma, millest üks on looduse rituaalid, mis on sama vanad kui inimrass, ja teine kui kaasaegne kunstivorm.

Mitu päeva kestev protsess kaotas piire: unelma ja reaalsuse vahel, kunsti ja meelelahutuse vahel, esinejate ja pealtvaatajate vahel. Inimesed üle maailma kasutavad oma keha elava lõuendina, millel saab väljendada läbielatud kogemusi, julgust, staatust, ilu, ja anda võimaluse transformeeruda. 

Vaata pilte!