Levadia võit Twente üle on üks Eesti klubijalgpalli vingemaid.Foto: KALEV LILLEORG
Jalgpall
17. juuli 2019, 21:50

TOP 5: Eesti vutiklubide ajaloo vingeima võidu järel pandi joonele Žiguli ja BMW (3)

Nõmme Kalju suurepärane 2:1 võit võõrsil Põhja-Makedoonia meistri Škendija üle, mis tähendas ka edasipääsu Euroopa liiga teise ringi, on küll üks Eesti jalgpalliklubide paremaid tulemusi eurosarjas, kuid tublisid saavutusi on teisigi. Vaatame, millised võidud on Maarjamaa meeskondadel varasemast ette näidata.

PS! Järgnevas edetabelis on ainult võidud kahe mängu kokkuvõttes. Näiteks Flora 3:1 võit Bukaresti Steaua vastu ja Levadia 3:1 paremus mängus Praha Slaviaga ei lähe arvesse.

FC Flora edasipääs 2006. aastal Oslo Lyni vastu tänu võõrsil löödud väravale väärib äramainimist, ent mitte kohta viie parima tulemuse seas. Alistati Norra kõrgliigas 3. koha teeninud meeskond ja pääseti esimest korda eurosarjas teise ringi. Lyn oli aga allakäigutrepil. Samal aastal jäädi liigas alles seitsmendaks ning mõned aastad hiljem kukuti pankroti tõttu 6. divisjoni. Praegu mängitakse 3. divisjonis, mis on tugevuselt Norra neljas liiga.

Nõmme Kalju äsjane võit Škendija vastu oli samuti väga tore, kuid UEFA liigade edetabelis on Põhja-Makedoonia hetkel alles 42. kohal ehk täpselt Eesti ees. Minu subjektiivse arvamuse kohaselt on minevikus suudetud veelgi suuremaid üllatusi valmistada.

5. koht

FC LEVADIA - BOHEMIANS (0:0, 3:1; 2004)

Toona Iirimaa tippklubide hulka kuulunud Bohemiansiga tehti koduväljakul 0:0 viik, kuid Dublinis suutis Tarmo Rüütli juhendamisel mänginud Levadia üllatuslikult 3:1 võidu võtta ja kindlustada UEFA karikavõistlustel (Euroopa Liiga eelkäija) pääsu teise ringi.

Bohemians oli kolmel aastal järjest esimesest ringist edasi pääsenud. 2001 alistati Aberdeen ning Kaiserslauternile jäädi seejärel alla vaid 2:3. 2002. aastal lükati üldskooriga 3:0 auti Maardu Levadia (kusjuures esimene kohtumine lõppes toona samuti 0:0) ning 2003 saadi 1:3 jagu Borissovi BATEst.

Levadia oli teises ringis väga lähedal ka edasipääsule. Norra tippklubi Bodø/Glimti elu suudeti väga kibedaks teha. Võõrsil kaotati küll 1:2, kuid koduväljakul oldi viimaste sekunditeni kinni 2:0 võidus. Norrakad suutsid siiski lõpu eel värava lüüa ja mängu lisaajale viia. Pooltunni jooksul võrku ei sahistatud ja penaltiseerias pidi Levadia 7:8 kaotust tunnistama.

UEFA koefitsendid toona: Eesti 44., Iirimaa 38., Norra 20.

4. koht

NÕMME KALJU - HJK (0:0, 2:1; 2013)

Soome klubijalgpalli toonane valitseja HJK sõitis pärast pettumustvalmistavat 0:0 viiki koduväljakul Tallinna, et võtta kohustuslik võit, kuid pidi lahkuma pead norus. Roosad Pantrid kindlustasid esimest korda klubi ajaloos edasipääsu teise eelringi ja boonusena ajas peatreener Igor Prins pea kiilaks. Nii oli ta mängu eel lubanud.

Teises ringis Kalju hammas Ukraina meeskonna Dnipropetrovski Dnipro vastu ei hakanud. Koduväljakul jäädi alla 1:3 ning korduskohtumises 0:2.

UEFA koefitsendid toona: Eesti 50., Soome 36., Ukraina 9.

3. koht

NÕMME KALJU - HAIFA MACCABI (1:1, 1:1 (5:3 PEN); 2016)

Euroopa Liiga esimeses eelringis Leedu klubi Trakai üldskooriga 5:3 auti löönud Kaljut ootas järgmisena ees tõsine katsumus Iisraeli tippmeeskonna Haifa Maccabi näol. Juba võõrsil löödud väravat ja 1:1 viiki võis lugeda suureks õnnestumiseks, kuid viimane sõna polnud veel öeldud.

Kadrioru Staadionil jäädi küll 34. minutil kaotusseisu, kuid vahetusest mängu sekkunud Tarmo "Karu" Neemelo tõusis Nõmme tiimi kangelaseks ja viis mängu lisaajale. Sarnaselt 2004. aastale, mil Levadia Bodø/Glimtile alla jäi, ei suutnud ka selles kohtumises poole tunni jooksul kumbki meeskond skoorida, kuid penaltiseerias oli sel korral kindlam just Eesti meeskond. Kalju lõi sisse kõik viis 11 meetri karistuslööki, Vitali Teleš tõrjus ühe ja sellest piisaski edasipääsuks kolmandasse ringi.

Türklaste Osmanlispor osutus aga liiga kõvaks pähkliks ja Euroopa Liiga play-off'i koht jäi siiski püüdmatuks. Piinlikuks siiski skoori ei lastud. Võõrsil jäädi türklastele alla vaid 0:1 ning koduväljakul kaotati 0:2.

UEFA koefitsendid toona: Leedu 48., Eesti 43., Iisrael 22., Türgi 10.

2. koht

FC LEVADIA - KRAKOWI WISLA (1:1, 1:0; 2009)

Meistrite Liiga teisest eelringis alustanud Levadia sai vastaseks Poola tippmeeskonna Krakowi Wisla, kes eelneval aastal pärast teises eelringis Barcelonalt saadud 0:4 kaotust katalaanid 1:0 alistada suutis ning seejärel Euroopa Liiga play-off'i kohtumises Tottenham Hotspursi vastu kahe mängu kokkuvõttes napilt 2:3 alla jäi.

2009. aastal tuli poolakatele vastu aga teisest puust meeskond - FC Levadia! Avamängus mängisid Eesti poisid maha 1:0 eduseisu, kuid naasid siiski tubli 1:1 viigiga, mis tähendas, et edasipääsuks oleks piisanud ka väravateta viigist. Sinnapoole ka mäng tüüris, kuid normaalaja viimasel minutil saatis Vladislav Ivanov karistuslöögist palli Wisla võrku ja Levadia kolmandasse ringi. Selle mängu kohtunik oli muuseas üks praeguse aja parimaid vilemehi Cüneyt Çakir.

Toonane Õhtuleht tituleeris Levadia "tõeliseks eurokunniks" ja tõi välja fakti, et Wisla aastaeelarve ületab 150 miljoni krooni piiri, Levadia sai hakkama 10 miljoniga. Kolmandas ringis tuli eestlastele vastu Ungari meister Debrecen, kellele jäädi mõlemas kohtumises alla 0:1. Ungarlased pääsesid lõpuks ka Meistrite Liiga alagrupiturniirile, kus Fiorentina, Lyoni ja Liverpooli järel lõpetati 0 punktiga viimasel kohal.

UEFA koefitsendid toona: Eesti 43., Poola 26., Ungari 36.

1. koht

FC LEVADIA - ENSCHEDE TWENTE (1:1, 1:0; 2006)

Euroopa Liiga esimeses eelringis alistati koduplatsil Valkeakoski Haka 2:0 ning võõrsil saadud 0:1 kaotus saatis edasi siiski eelneval aastal Meistriliigas TVMK järel teise koha saanud Levadia. Järgmine vastane oli aga väga kõva.

Hollandi liiga tase on teada-tuntud ning Twente oli ülitugevate PSV, Ajaxi ja AZ Alkmaari järel 2005/2006 hooajal neljas. Levadia sellest ei hoolinud ning pärast võõrsil teenitud vägevat 1:1 viiki alistati Lillekülas Hollandi tippmeeskond Konstantin Nahki karistuslöögist 1:0.

Vähe sellest, et lunastati Eesti klubide aegade vingeim edasipääs, magustoit ootas alles ees.

Kolmandas ringis mindi vastamisi möödunud hooaja Premier League'is seitsmendana lõpetanud ja Inglismaa parimate hulka kuulunud Newcastle Unitediga, kelle väravat kaitses Shay Given, keskväljal võitlesid James Milner ja Damien Duff ning vastasmeeskonna kaitsjatele valmistas tõsiseid probleeme  Brittide üks läbi aegade parimaid ründajaid, Michael Owen, kes aasta varem Madridi Realist 25 miljoni euro eest oli ostetud. Lisaks kuulusid meeskonda näiteks 17aastane Andy Carroll ja 18aastane Fraser Forster, kes samuti ilmselt tutvustamist ei vaja.

Selge see, et favoriidid alagrupiturniirile pääsuks olid inglased, kuid nagu ütles Levadia peatreener Tarmo Rüütli: "Nägime, et Žiguli ja BMW võivad hetketi päris võrdsel kiirusel sõita." Lillekülas jäädi kuulsatele vastastele alla vaid 0:1 ning võõrsil oli Eesti meestelgi võimalusi juhtima minna. Lõppkokkuvõttes alistuti siiski 1:2, 27 000 pealtvaataja ees lõi Levadia auvärava Indrek Zelinski.

FC Levadia kuldne koosseis 2006. aastal:

Väravavahid: Artur Kotenko, Modestas Stonys, Sergei Lepmets                                                            
Kaitsjad: Andrei Kalimullin, Vitoldas Cepauskas, Marek Lemsalu, Tihhon Šišov, Darius Regelskis, Taavi Tammo, Igor Morozov
Poolkaitsjad: Aleksandr Dmitrijev, Konstantin Vassiljev, Konstantin Nahk, Marius Dovydenas, Vitali Leitan, Maksim Smirnov, Deniss Malov, Andrei Sadrin, Sander Puri, Taijo Teniste
Ründajad: Indrek Zelinski, Nikita Andrejev, Ats Purje, Vladimir Voskoboinikov, Tarmo Kink, Kristian Marmor, Kaimar Saag
Peatreener: Tarmo Rüütli, Abitreener: Igor Prins

UEFA koefitsendid toona: Eesti 42., Soome 33., Holland 8., Inglismaa 2.