Jules Bianchi. Foto: PA Pictures / Scanpix
Vormel 1
17. juuli 2019, 19:02

Möödus neli aastat vormel 1 sarja viimasest surmast

Täna, neli aastat tagasi suri 25aastaselt vormelipiloot Jules Bianchi, kellele sai saatuslikuks üheksa kuud varem Suzuka ringrajal tehtud avarii. 

Õhtuleht taasavaldab sel puhul 2015. aasta 20. juulil kirjutatud artikli "Jules Bianchi – F1 esimene hukkunu pärast Ayrton Sennat". 

Autospordi kuninglik sari, vormel 1 polnud pärast 1994. aasta 1. mail Imolas hukkunud Ayrton Sennat nõudnud ühegi võistleja elu enne 2015. aasta 17. juulit, kui suri aasta varem oktoobris Suzuka ringrajal ränga peavigastuse saanud Jules Bianchi.

25aastasena lahkunud prantslane langes pärast rajatraktori rammimist koomasse, kust ta ei tõusnudki. Laupäeva hommikul üllitasid tema vanemad Philippe ja Christine, vend Tom ja õde Melanie teate, mis ütles: "Teatame sügava kurbusega, et Jules lahkus meie seast möödunud öösel Nice’i haiglas. Jules võitles lõpuni, nagu ta alati on teinud, aga eile ta võitlus lõppes. Tunneme tohutut ja kirjeldamatut valu."

Pärast Ayrton Senna ja Roland Ratzenbergi elu nõudnud 1994. aasta Imola Grand Prix’d oli vormel 1 näinud küll mitut väga tõsist avariid, aga hukkunuid mitte. Mika Häkkinen sai 1995 Adelaide’is rängalt vigastada, Michael Schumacher murdis 1999 Silverstone’is jalaluu ja Felipe Massa kolju lapiti pärast 2009 Ungaris juhtunud õnnetust kokku titaanplaadiga, aga Bianchil nii hästi ei läinud.

Prantslane kaotas märjal rajal vormeli üle kontrolli ja rammis rajatraktorit, mis oli parajasti ametis ringi võrra varem välja sõitnud Adrian Sutili auto raja äärest eemaldamisega. Bianchile tehti Jaapanis mitu ajuoperatsiooni, mille järel toimetati ta kodumaale, aga õnnelikku lõppu lool ei olnud.

Rahvusvahelise Autoliidu (FIA) uurimine tuvastas, et Bianchi oli vajutanud Marussia meeskonna (praegu Manor) vormelil korraga nii pidurit kui ka gaasi, mis blokeeris turvasüsteemi. Lisaks olid auto esirattad lukustunud.

Bianchi pole perekonna esimene hukkunud võidusõitja – 1969 sai Le Mansi ringrajal surma aasta varem samas kohas maineka kestvussõiduvõistluse võitnud Lucien Bianchi, kes oli Julesi vanaonu.

F1 MM-sarja ajaloos on võistlusel, kvalifikatsioonis või ajatreeningul surma saanud 33 võidusõitjat.

FIA otsustas traagiliselt hukkunud Bianchi auks külmutada vormel 1 sarjas tema numbri 17 ehk ükski piloot ei saa seda numbrit kunagi kasutada.