Sõpruskohtumises Soomega õnnestus meie meestel oma paremus maksma panna. MM-valikmäng Venemaaga tuleb seevastu ilmselt hambad ristis kannatamine.Foto: Stanislav Moškov
Rannajalgpall
18. juuli 2019, 22:24

Rannajalgpallikoondise peatreener MM-valikmängudest: 0:2 oleks Venemaa vastu väga hea tulemus, 0:10 aga väga halb

Eesti rannajalgpallikoondis alustab reedel Moskvas MM-valiksarja, kus meie vastasteks on kahekordne rannavuti maailmameister Venemaa, Saksamaa ja Ungari. Mõisa peale mängudeks anti lihvi möödunud nädalavahetusel Nõmme mändide all, kus alistati esmalt Soome 5 : 1 ning seejärel ka Läti 3 : 2. 

Viimane tulemus on seda märkimisväärsem, et kohtumises lõunanaabritega suudeti välja tulla 0 : 2 kaotusseisust  ning võeti magus revanš eelmise aasta 3 : 2 šokk-kaotuse eest. 2018. aasta oli koondisele üldse kurvemapoolne, kuna esimest korda pärast 2012. aastat ei jõutud Euroliiga B-divisjonis kohamängudele ehk Vana Maailma 19 parema sekka. 

Peatreener Kristian Marmor, kes eelmisel aastal abistas rahvusesindust ka mängijana, võtab natuke süüd omaks. „Mullu oli see minu kooliraha, aga kaotustest õpitakse ja tegin asjadest omad järeldused,“ sõnab tänavu platsi kõrvalt mehi juhendav Marmor. 

Kristian Marmor Foto: Stanislav Moškov

Eelmise aasta tulemusele vajutas pitseri ka asjaolu, et nii mõnigi võtmemängija ei saanud ettevalmistust täies mahus kaasa teha ning olude sunnile tuli Euroliigas läbi ajada klassikalise ründajata. „Kogu koosseis oli väga kombineeritud, vaid paar meest mängis endale harjumuspärasel positsioonil,“ täpsustab juhendaja. 

Tänavu on asjalood paremad. „Kõik on läinud täpselt nagu planeeritud, ainsaks pisitakistuseks on olnud vigastused, kuid need käivad asja juurde,“ selgitab Marmor, kuid nendib, et see kehtib vaid vahetu ehk suvise ettevalmistuse kohta. 

Talviti elavad rannajalgpallurid endiselt kui koopas, sest ainus enam-vähem adekvaatsete mõõtudega rannaplats asub Nõos, kuid isegi seal ei saa korralikult neli nelja vastu mängida. Kaks kahe või kolm kolme vastu müttamise kannatab siiski ära, seega annab elementaarseid liikumisi ja liigutusi Tallinnast kahetunnise autosõidu kaugusel imiteerida küll. 

Kaotada pole midagi

Kui euroliiga B-divisjonis on Eestil nii mõnigi kord olnud õlgadel soosikukoorem, siis MM-valikmängudes see kindlasti nii pole. „Läheme peale pingevabalt. MMile pääsemine ei kuulu meie eesmärkide hulka, kuid alagrupist tahame sellegipoolest edasi saada,“ sõnab peatreener. 

Viie alagrupi peale pääseb play-off'i 16 koondist, kes jätkavad MM-kadalippu seejärel omavahelistest duellides, mille võitjad jagatakse hiljem kahte alagruppi. Novembris toimuvale finaalturniirile pääseb mõlema alagrupi kaks paremat ja kolmandate kohtade omavahelise mängu võitja. 

Kui Venemaa vastu meil reaalset šanssi pole („0 : 2 oleks Venemaa vastu väga hea tulemus, 0 : 10 aga väga halb“), siis Saksamaa ja Ungari võiksid heal päeval olla hammustatavad. „Rannajalgpall on mäng, kus võib kaitses seistes võita. Lähemegi mänge tapma ning üritame oma võimalusi ära kasutada,“ tutvustab Marmor lihtsustatud sõjaplaani. 

Meie koondise tänavune põhieesmärk on aga augusti keskpaigas Itaalias toimuv Euroliiga B-divisjoni turniir, kus tuleb vastamisi minna Ungari, Leedu ja Moldovaga. B-divisjoni finaali on Eesti jõudnud kahel korral, 2015. aastal kaotasime koduse turniiri esikohamatšis penaltitega Rumeeniale, kaks aastat hiljem pidime tunnistama Türgi paremust.

Eesti koondise koosseis MM-valikturniiriks:

Väravavahid: Markus Lukk, Rauno Rahnik

Kaitsjad: Joosep Juha, Indrek Palm, Priit Mäeorg

Ründajad: Rasmus Munskind, Rauno Nõmmiko, Sander Lepik, Ervin Stüf, Gregor Sedrik, Erol Kigaste, Kevin Sooaluste

Peatreener: Kristian Marmor