Siim Luts.Foto: Martin Ahven
Jalgpall
19. juuli 2019, 21:25

MEDALIJAHIL! Paide jalgpallimeeskond tõi Eesti koondislase koju tagasi

Paide Linnameeskond sõlmis kahe ja poole aastase lepingu Eesti koondise mängija Siim Lutsuga. Paides sündinud 30aastane pallur esindas viimati Tšehhi meistriliiga klubi FK Teplice.

Luts alustas Paides jalgpallitreeningutega Paides 1994. aastal, esimeseks treeneriks Kristjan Vestung. Noorteklassis harjutas ta ka Kehtnas Viktor Metsa ja Margus Lutsu käe all, kusjuures mõlemad on ka praegu Paide satsi noortetreenerid.

2005 tegi Luts 16aastasena debüüdi Paide Linnameeskonnas ja lõi ka värava. Neljanda liiga mängus alistati 5:2 Emmaste JK. Hooaja lõpuks jäi tema arvele kuus mängu ja neli väravat.

Aasta hiljem esindas Luts juba Flora duublit, lüües esiliigas 27 mänguga kaheksa väravat.

Meistriliiga debüüti tuli oodata 2008. aasta oktoobrini, mil FC Flora mängis 1:1 viiki Tallinna Kaleviga. Luts asendas vahetusest Sergei Mošnikovi. Esimene meistriliiga värav lõi ta 1. novembril 4:2 võidumängus TVMK üle.

Järgmist aastat alustas Luts Flora ridades, kuid poole hooaja pealt siirdus ta mängupraktikat saama Viljandi Tulevikku, kus 17 meistriliiga mänguga lõi ta 5 väravat.

Esimese väliskogemuse sai poolkaitsja 2013. aastal, liitudes Rootsi meistriliiga klubiga IFK Norrköping. Ta naasis küll kodumaale Levadiasse, kuid viimased hooajad on möödunud piiri taga.

Aastatel 2016-2018 mängis Luts Praha klubis Bohemians 1905. Eelmisest suvest esindas ta Teplicet.

Erinevaid noortekoondisi esindanud Luts tegi A-koondise debüüdi 2010. aasta 17. novembril 1:1 viigimängus Liechtensteiniga. Esimene koondisevärav tuli 2014. aastal 2:1 võidumängus Tadžikistani üle, kusjuures tabamus oli aasta ilusaima koondisevärava autasu ehk Hõbepalli vääriline!

Luts on seni Eesti koondist esindanud 41 mängus ja löönud neli väravat.

"Tulla tagasi Premium liigasse tundus hetkeseisus ainuõige käik. Kuna vigastasin jalga ja taastumine ei läinud nagu loodetud," ütles Luts pressiteate vahendusel. "Juuni keskel tuli teha lõikus, millest taastumine võtab ligikaudu kolm kuud.

Eestis olles suhtlesin klubidega ja otsisin varianti, et siia jääda. Paidega olen suhelnud juba pikemalt aega. Nende pakkumine ning abivalmidus ka mind vigastuse ajal toetada olid määrava tähtsusega.

Olen alati arvanud, et karjääri jooksul soovin mängida enda lapsepõlveklubis. Paide Linnameeskonna arengut on olnud meeldiv näha. Tahan tervitada klubi, oma meeskonda, treenereid, juhtkonda ja toetajaid ning loodetavasti näeme juba varsti staadionil!"

Paide on tõepoolest tänavu sammu edasi astunud. Eesti meistriliigas hoitakse 19. vooru järel 39 punktiga kolmandat kohta. Lähim konkurent Nõmme Kalju on täpselt samal pulgal, kusjuures täna mindi omavahel vastamisi.

Aga ka Kalju ei maga. Eelkõige euromänge silmas pidades täiendati meeskonda Uus-Meremaa koondise 19aastase ründaja Max Mataga, kes täna ka debüüdi tegi.

Paide pääses võõral väljakul Ander Ott Valge tabamusest 21. minutil juhtima, Kaljule päästis viigipunkti Sander Sinilaiu omavärav 77. minutil. 

Kibedad konkurendid on jätkuvalt ühel pulgal, mõlemal on koos 40 punkti. Ühe matši vähem pidanud FCI Levadiast ja Florast jäävad nad maha vastavalt nelja ja üheksa silmaga. 

Standings provided by Sofascore LiveScore