Pilt on illustreeriv. Foto: Vida Press
Jalgpall
20. juuli 2019, 16:05

Kümneid poisse ahistanud noortetreener pisteti aastateks trellide taha (8)

Briti jalgpallitreener Bob Higgins (66) on aastate jooksul Southamptoni ja Petersborough akadeemiates teinud väga head tööd. Tema käe alt on teiste seas sirgunud näiteks Alan Shearer ja Matt Le Tissier. Paraku saatis juhendaja aastatel 1971 kuni 1996 korda ka hirmsaid tegusid.  

Hiljuti saadeti Higgins 24aastaks vangi, kuna tuli ilmsiks, et ta ahistas nende aastate jooksul vähemalt 24 last. "Enne igat mängu masseeris ta mu keha kuuma õliga," sõnas üks ohvritest Lee Smith tunnistajapingis. 

Ahistamisskandaali esimesed nopped tulid päevavalgele 2016. aasta novembris, kui endine profimängija Andy Woodward andis ütlusi oma vana treener Barry Bennelli kohta. Tema tunnistuse valguses julgesid ka teised oma lugusid rääkida, mistõttu jõuti jälile ka Higginsile. 

Tänavuse aasta mais tunnistati Higgins süüdi vähemalt 23 poisslapse ahistamises. Erinevaid juhtumeid loeti kohtus kokku 45. The Guardiani väitel käis Higginsi vastu ütlusi andmas üle 100 inimese. 

Kaheksal korral Inglismaa koondist esindanud Le Tissier sõnas 2016. aastal, et Higgins pakkus paljudele noortele alasti massaaže, kuid täpsustas, et tema ise ei langenud kordagi treeneri ohvriks. 

Küll kasutas Higgins ära Smithi, kes on nõus oma valusast minevikust rääkima: "Kasvasin üles isata, mistõttu puudus mu elust isa eeskuju. Ta kasutas seda ära. Esialgu hoidis ta lihtsalt autos minu kätt, kuid see tekitas minus usaldust. 

Seda on keeruline selgitada, kuid kui sa oled laps, siis sa ei usu, et keegi tahab sinule halba. Ta lubas, et on mulle isa eest ning oligi, vähemalt minu arvates, lahke ja hooliv. Kuid kui praegu sellele tagasi vaatan, siis näen täpselt, mida ta otsis," jätkab Smith. 

Rootsis toimuv Gothia karikas on maailma üks suurimaid noorte jalgpallivõistlusi, millest võtab igal aastal osa ligemale 1700 võistkonda. Mingiks erandiks polnud ka Higginsi poisid Southamptonist, kes võtsid turniirist osa kahel järjestikusel aastal, jõudes mõlemal puhul poolfinaali. 

"Inglismaa-Rootsi praamil ööbisime samas kajutis. Pimedas silitas ta mu juukseid, kaela, keha. Aga enne igat matši masseeris ta mu keha kuuma õliga," sõnab Smith. "See on täiesti hämmastav, kuidas kaasas olnud lapsevanemad midagi ei märganud, kuid nad hoolisid ilmselt rohkem endi lastest."