Pilt on illustreeriv. Foto: Andres Putting / Ekspress Meedia
Kergejõustik
24. juuli 2019, 12:35

KOHUTAV! Soome odatšempion nägi lapsena isa surnuks pussitamist (1)

1964. aasta odaviske olümpiavõitja Pauli Nevala peagi ilmuv elulooraamat on siin- ja sealpool Soome lahte juba parajalt furoori tekitanud. 

Näiteks kiskus soomlane oma memuaarides taas päevavalgele Toomas Savi tabletijutud. Siiski ei keskendu endine odatšempion oma raamatus teistele, vaid jutustab loo enda eluteest. Ausalt, ilustamata. 

78aastane Nevala meenutab ühes peatükis ka lapsepõlve ning seda, kuidas tema isa Lauri, tema silme ees surnuks pussitati. 

Papa Nevala oli kahjuks küljes viinaviga, mistõttu saatsid Pauli noorusaastaid tihti karjed ja vitsahoobid. Need kõik lõppesid aga pärast 1949. aasta saatuslikku suveõhtut. 

Lauri Nevala oli naaberlinnast endale külla kutsunud kaks kaupmeest, isa ja poja, kellega koos köögis öö läbi viina võeti. Ühel hetkel läks seltskonnal kõht tühjaks, mille peale läks pereisa naabri kanalasse mune varastama. Nende söömiseni aga ei jõutudki, sest enne puhkes meeste vahel arutelu, kuidas munad ära jagada.

Munade järel käinud Lauri nõudis oma vaeva eest teistest suuremat portsu. Vanem külaline polnud sellise jaotusega nõus. Esiti üritati asja selgeks teha sõnadega, kuid ühel hetkel neist enam ei piisanud. Kergest tõuklemisest alanud ning hiljem maadluseks paisunud arveteklaarimine lõppes perepea jaoks kahjuks saatuslikult. 

Kogu juhtumit kõrvaltoast jälginud Pauli meenutab saatuslikku õhtut: "Ta (külaline – toim.) haaras vööl olnud noa ning lõi selle mu isa ribide vahele."

Lauri Nevala viidi küll kiireimas korras Seinäjoki haiglasse, kus ta järgmisel päeval saadud vigastustesse suri.