Sun Yang (kollases) Duncan Scottile oma kuldmedalit nina alla hõõrumas. Foto: AP/Scanpix
Ujumine
24. juuli 2019, 15:45

Dopinguplekiga maailmameister kostitas terava tiraadiga konkurenti, kes keeldus temaga poodiumi jagamast (1)

Lõuna-Koreas jätkuval pika raja ujumise MMi saadab omamoodi skandaal. Nimelt pole osad sportlased 200 ja 400 m vabaujumises triumfeerinud dopinguminevikuga hiinlase Sun Yangiga nõus poodiumit jagama. 

Esimesena keeldus Yangiga samale pjedestaalile minemast austraallane Mack Horton. Nüüd käitus samamoodi ameeriklane Duncan Scott.

Kui esimesel korral suutis Yang oma emotsioone medalitseremoonia ajal talitseda ning kommenteeris konkurendi käitumist alles pärast autasustamist, siis teisel korral hiinlase närv vastu ei pidanud ning esimese sõnavalangu saatis ta Scoti suunas teele vahetult enne riigihümni mängimist. Hiljem jätkas ta oma tiraadi riietusruumi jalutades, kui karjus ameeriklasele näkku: "Mina võitsin, sina kaotasid!"

Yang jäi juba 2014. aastal vahele trimetazidine'i kasutamisega, kuid selle eest määrati talle üksnes kolmekuine võistluskeeld. Mees väitis, et tarvitas ainet südamekloppimise vastu.

Mõni nädal tagasi selgus, et Yang sai eelmise aasta septembris hakkama erilise tembuga, mistõttu kannatas tema sõnade usaldusväärsus. Sõltumatud dopingukütid võtsid talt kodumaal dopinguproovi, mille ta koos turvamehega vasara abil hävitas.

Yangi reaktsioon medalitseremoonial: 

Yang pärast medalitseremooniat Scottile näkku karjumas: