Jürgen Henn. Foto: Martin Ahven
Jalgpall
24. juuli 2019, 14:38

Realistliku sõjaplaaniga Jürgen Henn: enne Paide või Levadia mängu on ärevus palju suurem

Tallinna Flora läheb homme jalgpalli Euroopa liiga teises eelringis vastamisi mullu samas sarjas poolfinaali jõudnud ning ainult nurjunud penaltiseeria tõttu finaalist eemale jäänud Saksamaa tippklubi Frankfurdi Eintrachtiga.

Peatreener Jürgen Henni sõnul on Flora ettevalmistus kulgenud tavapäraselt ning ükski vigastus neid ei sega. 

Kui ärevad enne Frankfurdi mängu olete?

Ärevus on väga madal. Ütlen ausalt, enne Paide või Levadia mängu on see palju suurem. Kümne palli skaalal nii kaks-kolm. Seda räägitakse väga palju, et tegu on suure mänguga ning eeldatakse, et tiim peaks tegema midagi teistmoodi. Kuidagi eriliselt valmistuma. Aga meie jaoks on see samasugune mäng nagu iga teine. Peame usaldama seda, kuidas oleme siia jõudnud, mis on meile tulemust toonud ja kuidas oleme tänavu mänginud. Midagi erilist ja ekstra me pole teinud. Ausalt, olen väga rahulik. 

Olgu, sinu pulss pole kõrge, aga tiimil. Rõhutad seda piisavalt, et tegemist on tähtsa mänguga?

Arvan, et teised rõhutavad seda piisavalt. Keskendumine tundub täitsa optimaalne ja mängueelne trenn möödus mõnusas õhkkonnas. 

Frankfurt on kahe hooaja vahel müünud päris palju mängijaid ning nad pole pidanud ka liiga palju sõpruskohtumisi (kokku kolm). Kui keeruline on mänguks ettevalmistumine olnud?

Tõenäoliselt mängijate müügist nende klass ei muutu ja nad jäävad meeskondlikult tugevaks. Mõistagi meiesugusel klubil pole selliseid võimalusi vastaste skautimiseks, kui neil. Seega jah, näiteks vastaste põhikoosseisu ennustamine on raskem, kui neil meiega tegelemine. 

Mis videoid nendest olete näinud? Materjali on ilmselt nii palju, et võiks eeltööd tehes hulluks minna?

Hulluks oleks tõesti võimalik minna, aga on tähtis selekteerida, mis on oluline ja millele keskenduda. Kõike ei saagi välja tuua ja pole ka vaja, sest see teeb mängijate elu raskeks. 

Keskendusime sellele, kuidas vastane palliga mängib ja enda murekohtadele eelmistes mängudes. Aega pole väga palju olnud ja sellist ressurssi meil pole, et kõike viimse detailini läbi analüüsida. On oluline, et mehed mängiksid palju ka intuitsiooni pealt. Mäng on nii kiire, et pole aega mõelda. 

Aga selle põhjal, mis teil on olemas. Millist mängu Frankfurt viljeleb?

Nad mängivad formatsioonilt natukene teistmoodi, kui oleme harjunud. Meenutavad isegi natukene Saksamaa koondist. Nad on füüsiliselt väga tugevad, kiired ja üleminekutes väga head. Iga nurga alt väga tugev võistkond ja nõrkusi on raske välja tuua.

Kui ütled, et meenutab Saksamaa koondist, siis nendega on meil ju äsjane valus kogemus olemas. Mismoodi tuleb siis mängule vastu minna?

Võrreldes Eesti koondisega oleme ikkagi teistsugune tiim, teiste mängijatega ja ka mängime teistmoodi. Me ei hakka tegema mitte midagi sellist, mida teiste vastastega ei tee. Ja tegelikult ei tee ka nemad midagi sellist, mida teised ei tee. Lihtsalt võib-olla kiiremini. 

Me ei keskendu sellele, mis oli [Saksamaal], vaid võtame enda eelmistest mängudest positiivse kaasa. 

Frankfurt on treeninud praegu umbes kolm nädalat, teil on hooaeg aga poole peal. Kas võib väita, et teie füüsiline valmisolek on parem?

Raske öelda, nemad on ikkagi igapäevaselt harjunud kõrgema tempoga. Seega, kas just parem, seda on raske ennustada, aga ilmselt on tase natukene võrdsustunud. 

Mis võtmega on võimalik saada positiivne tulemus?

Selge, et klassivahe on suur. Isegi kui edasipääsulootus on väike, siis kõige olulisem on see, et läheme ka selle väikese protsendi pärast võitlema ning endast kõike andma. 

Nagu aastate tagune Newcastle–Levadia näitas, siis see tasemevahe ei pruugigi olla nii suur (Eesti klubi kaotas kahe mängu kokkuvõttes 1:3 – K. J.). Loomulikult on meie jaoks tegemist raske mänguga, aga läheme täiest südamest uskudes endast kõike andma. 

Milline on Flora rünnakuplaan homses mängus?

Vahet pole, kui tugev vastane on, siis midagi saab ikka palliga teha. Jah, palju sõltub vastasest, et palju lastakse, aga me teame oma käike ja üritame neid ellu viia nii hästi kui võimalik. 

Kas on olemas ka hädaplaan, kui 20. minutiks on seis juba 0 : 2?

Siis mängime nii edasi, nagu oleks 0 : 0. Ei saa ju ka välistada, et 20. minutiks on jätkuvalt 0 : 0, või isegi 3 : 0 meile. Kui peaks teistpidi olema, siis 3 : 0  eduseisust oskan ma veel vähem midagi edasi teha (naerab). 

Seda ei karda, et mõni noor võib homme veidi pilvedesse tõusta ning hakkab meeskonna asemel rohkem individuaalsele esitusele rõhku panema, et skautidele silma jääda?

Ette ma seda küll ei karda. Eelmised mängud on näidanud, et tiim ei mõtle individuaalselt ja suudab väga hästi keskenduda oma ülesannetele. 

Pärast eelmise ringi avamängu Niši vastu olid meeste üle uhke, et suutsid 90 minutit komplekteeritult vastu pidada, mängides kohati isegi veidi igavat jalgpalli. Kas homme näeme veel igavamat jalgpalli? 

Kas just igavat, aga realistlikku.