Vanameister Kert Toobal on endiselt võrkpallikoondise üks võtmemängijaid.Foto: Karli Saul/Scanpix
Võrkpall
26. juuli 2019, 13:01

Kodumaale naasnud Kert Toobal: minu jaoks on see midagi teistsugust ja uut

Eesti võrkpallikoondise kapten Kert Toobal (40) naaseb pärast pikki välismaal veedetud aastaid taas kodumaale. 297 korral Eesti koondist esindanud sidemängija sõlmis Tartu Bigbankiga kaheaastase lepingu.

Viimati kümme aastat tagasi kodumaal tõsteid jaganud sidemängija sõnul ei tähenda Maarjamaale naasmine, et ta tuleks siia pensionipõlve veetma. Lihtsalt aeg on jõudnud karjääris vaikselt sinnamaale.

„Kaalusin ja mõtlesin igatpidi ja variante välismaal jätkamiseks oli ka, aga tundsin, et koduses liigas leian motivatsiooni mängimiseks võib-olla isegi rohkem,” sõnab Toobal. „Minu jaoks on see midagi teistsugust ja uut. Olen välismaal tiirelnud ja seigelnud küll ja tean täpselt, mida sealt oodata. Kojutulemine lisas aga jõudu.”

Kas kaheaastane leping näitab, et sidemängijal on kindel plaan 2021. aasta sügisel kodusel EM-finaalturniiril kindlasti platsile joosta? „Ma polegi sellele niipidi mõelnud,“ vastab ta. „See ei sõltu minust, vaid treenerist. Minu koht pole ju platsile laulatatud. Olen samasugune mängija kui iga teine ja niisama ei anna seda kohta mulle mitte keegi. Pean selle oma tasemega välja teenima. Mina võtan hetkel ikkagi aasta korraga.“

40aastase Toobali kogemused on mõistagi hindamatu väärtusega ning taaralinnas on tal neid edasi anda näiteks Märt Tammearule (18), Albert Hurdale (20) ja Stefan Kaibaldile (22). Seda, kui olulised säärased õpetussõnad on, mõistab sidemängija ise vägagi hästi, kuna tema karastumisaastad Pärnu ESS meeskonnas möödusid samuti tol hetkel viiendat kümnendat sammunud Avo Keele kõrval.

„See on kõige parem, kui kogemusi annavad edasi omad mängijad,“ sõnas ta. „Eesti liigas on see liikumine toimunud viimasel ajal vastupidises [Eestist välismaale] suunas. Nüüd on aeg sealmaal, et mehed hakkavad vaikselt koju tagasi tulema. On väga tähtis, et klubid oleksid selleks valmis ning oskaks seda ära kasutada.

Mõni mees on tegelikult juba varem kojutuleku mõtteid vaaginud, kuid klubide näol peab neile olema selleks soodne pinnas. Neid mängijaid, kui neil on veel taset ja motivatsiooni pallida, tuleb ära kasutada, sest nad on väärtuslikud ning annavad ka liigale juurde.“

Toobali viimane mõttetera – „annavad liigale juurde“ – on sealjuures vägagi päevakajaline. Tuleval hooajal jätkab Maarjamaa kõrgeimal tasemel vaid viis volleklubi, kuna Rakvere otsustas esialgsete plaanide kohaselt vaheaasta võtta. Teoorias ollakse küll valmis naasma, kuid sama juttu rääkisid omal ajal ka Võru võrkpalliklubi esindajad, kes 2015. aastal „ajutiselt“ juhtme seinast tõmbasid. Lähiminevikus on hingusele läinud ka Viljandi (2004) ja Järvamaa (2018).

Kui väga valutab sidemängija Eesti klubivõrkpalli pärast südant? „Ikka valutan. Koondisel ja Eesti võrkpallil tervikuna läheb ju hästi, aga klubidesse see hoog üle pole kandunud,“ sõnab ta. „Piki aastaid mängijaid tootnud klubid kaovad järjest pildilt. Minu arvates oleks sellise nišiga meeskondadel nagu oli Rakvere, Eestis oma koht. Mehi, kes tahaksid veel mängida, ent saaksid treenida vaid paralleelselt töö kõrvalt, on meil küll.“

Eriti valus hoop on see tema hinnangul pealekasvava põlvkonna jaoks: „Leian, et see on halb, kui sul on noortetöö, aga noortel pole väljundit, mille poole püüelda. Tean omast kogemusest – kui olin Türil, siis Paide Heres oli minu jaoks väga selge sihtmärk. Kui said nende meestega vahepeal trenni, oli see selge mõõdupuu, et mis tasemel nemad on ning palju endal on vaja juurde panna, et sinna saada.

Leian, et see, kui noormängijad kas või näevad vanemaid mehi kõrvalt, on juba suurem motivaator. Vähemalt võrreldes sellega, kui olla noormängija ning vaadata mõnda liigamängu televiisorist.“

Kert Toobali klubikarjäär:

1996–1998 Paide Heres
1998–2002 Pärnu ESS Falck
2002–2004 Tallinna Sylvester
2004–2005 Stade Poitevin’i Poitiers (Prantsusmaa)
2005 Ajaccio Gazelec (Prantsusmaa)
2005–2007 Salo Piivolley (Soome)
2007–2008 Meneni Par-Ky (Belgia)
2008–2009 Tartu Pere Leib
2009–2010 Saint-Quientin’i Foyer Laique (Prantsusmaa)
2010–2011 Olsztyni Indykpol (Poola)
2011–2013 Eylül Sivas 4 (Türgi)
2013–2014 Torul Genclik Gümüshane (Türgi)
2014–2015 Belediye Inegöl (Türgi)
2015–2018 Rennes Volley 35 (Prantsusmaa)
2018–2019 Lubini Cuprum (Poola)
2019– ... Tartu Bigbank

***

Äsja saabus ka rõõmustav uudis, et Kerttu Laak on liitunud Itaalia kõrgliiga naiskonna Reale Mutua Fenera Chieri '76. "Oleme Laaki juba mitu aastat jälginud ja mõelnud tema võistkonda toomise peale," lasus Chieri spordidirektor Max Gallo. "Ta võib saada suurepäraseks mängijaks, kes meie filosoofia ja mõtteviisiga hästi sobitub."