Jekaterina Mirotvortseva.Foto: Eesti Olümpiakomitee
Kergejõustik
26. juuli 2019, 21:13

IMELINE! Noor eestlanna triumfeeris alal, kus ta on peaaegu meie ainus harrastaja (13)

Bakuus toimuval Euroopa noorte olümpiafestivalil võitis 16aastane Jekaterina Mirotvortseva 5000 m käimises kuldmedali. 

Aeg 22.26,01 tõstis Mirotvortseva IAAFi maailma edetabelis 18. kohale, kuu aega tagasi Rakveres püstitatud Eesti täiskasvanute rekordit lõi ta suisa 20 sekundiga.  „Starti läksin võidumõtetega, aga ma ei saanud võidus ette kindel olla, sest konkurendid olid päris kõvad. Aga läks päris hästi ja olen oma tulemusega rõhul. Võiduga muidugi ka,“ rääkis lähikonkurente üle minutiga alistanud Mirotvortseva. 

„Minu strateegia oli kohe minna esimeseks ja siis veendusin, kas jõuan oma ajas püsida. Kui algus läks kergelt, siis finišis oli juba raskem. Aga siht oli kogu aeg silme ees – üks eesmärk oli aeg ja teine eesmärk oli mitte kedagi teist ette lasta. Jõudsingi esimesena finišisse ning aja tegin ka ära – eesmärk oli 22.30 ja käisin 22.26.“

Mirotvortseva õpib Sillamäe Kannuka koolis, tema treeneriks on KJK Sillamäe Kalevis Jevgeni Terentjev. „Käimine pole Eestis väga populaarne - olen peaaegu ainuke, kes sellega tegeleb, aga mulle meeldib. Selleks, et Eestis üksi tehes võita Euroopa parimaid, on ainult üks valem: treenida, treenida, treenida,“ lisas neiu.

Eestile tähendas see tänavuselt olümpiafestivalilt juba kolmandat kuldmedalit, jalgratta temposõidus ja grupisõidus võidutses Madis Mihkels. Neljateistkümnelt suviselt olümpiafestivalilt on Eesti koondis võitnud nüüdseks kokku 13 kuldmedalit, 9 hõbemedalit ja 11 pronksmedalit.

Häid esitusi näitasid ka teised kergejõustiklased. Maria Dudareva saavutas naiste kolmikhüppes tulemusega 12.28 kaheksanda koha. „Hüpped olid head, aga rekordit kahjuks ei tulnud. Hoojooksuga oli probleeme, aga ei teagi, kas mõjutas tuul või midagi muud. Olen üldiselt rahul,“ selgitas Dudareva.  Eesti teatenaiskond (Triine-Marie Land, Marit Kutman, Pippi Lotta Enok ja Ann Marii Kivikas) püstitas kompleksteatejooksus ajaga 2.15,09 uue U18 Eesti rekordi. Finaali sellega siiski ei pääsenud. 

Rasmus Roosleht pääses kettaheites tulemusega 50.69 homsele lõppvõistlusele. 

Täna lõppes olümpiafestivali ujumisprogramm, kus ainsa Eesti ujujana oli stardis Brita Rannamets. Rannamets sai 50 m vabaltujumises ajaga 27,80 36. koha.

Eesti judokad Karl Tani Priilinn-Türk ja Givi Kokhtashvili saavutasid täna judoturniiril üheksanda koha.  Kaalukategoorias -90 kg võistelnud Priilinn-Türk alistas 1/8-finaalis Leedu sportlase Marijus Mitrichinase, veerandfinaalis jäi eestlane alla Gruusia judokale Tornike Poladishvilile. Kokhtashvili kaotas pidi küll -81 kg 1/8-finaalis vastu võtma kaotuse, ent tänu hilisema hõbemedalisti Iftach Badashi edule pääses ta lohutusringidesse. Seal alistas ta lätlase Maksims Duinovsi, ent kaotas seejärel Venemaa sportlasele Gleb Zamkovoile.