Vibeke Skofterud.Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN
Talisport
30. juuli 2019, 16:11

Lähedane sõber purjuspäi veele läinud olümpiavõitjast: „Ta suri täiesti tarbetus õnnetuses.“ (4)

Norra väljaanne Verdens Gang pühendas tänases paberlehes ohtralt ruumi Vibeke Skofterudi meenutamisele. 38aastane murdmaasuusataja suri mullu 29. juulil skuutriõnnetuses.

2010. aasta Vancouveri olümpiavõitja läks öösel skuutriga sõitma, kuid jäi kadunuks. Naise surnukeha leiti Norra politsei poolt järgmisel päeval. "Ta sõitis vastu saart. See kõlab veidralt, et inimene ei suuda pimedas masinat kontrollida, aga see võib olla väga-väga keeruline. Isegi, kui tunned piirkonda," teatasid kohalikud võimud päev pärast õnnetust.

Skofterudi treener Steinar Mundal meenutas oma endist hoolealust Verdens Gangi veergudel: "Kui Vibekese peale mõtlen, torkavad mulle kohe pähe tema erksinised silmad. Tema pilk andis sulle alati aimu, et ta oli huvitatud sinuga rääkimisest. Et ta hoolis sinust."

Skofterudi lähedane sõber Dag Erik Pedersen lisas: "Vibeke oli väga armastav, temas oli palju hoolivust." Pederseni sõnul oli kunagine sportlane teistele eeskujuks, kuna rääkis avalikult söömishäiretest ja teatas, et on lesbi.

Tõsi, Pedersen leidis, et inimesed võiksid Skofterudi õnnetusest õppust võtta, sest politsei teatel leiti naise organismist alkoholi. "Vibeke suri täiesti tarbetus õnnetuses. See on fakt."

2000. aastal MK-sarjas debüteerinud norralanna jõudis oma karjääri jooksul poodiumile 15 korral. Hoolimata 2015. aastani võistlemisest jäigi tal MK-sarjas oma sportlastee jooksul pjedestaali kõrgeimale astmele tõusmata. 

Tema tiitlivõistluste medalid pärinevad naiste teatesõitudest. Skofterudi auhinnakapis on 2010. aasta OM-kuld ja 2005. ja 2011. aasta MM-kuld.