Therese Johaug tänavusel Seefeldi MMil.Foto: Meek, Tore
Talisport
30. juuli 2019, 19:24

POLEEMIKA! Suusakaunitar Therese Johaugi plaan on Norras tekitanud kaks leeri (2)

Murdmaasuusahooaja alguseni on küll mõned kuud, kuid paljud sportlased on juba treenima hakanud. Et suvekuudel on lumega nagu on, kasutab norralanna Therese Johaug ettevalmistuseks jooksmist.

31aastane suusakaunitar teatas, et tahab järgmisel nädalavahetusel osaleda Norra kergejõustiku meistrivõistlustel. Sealse rahvusringhäälingu teatel kavatses Johaug algselt startida 5000 m jooksus.

Plaan on küll muidu vahva, kuid sellel distantsil meistrivõistlustel osalemiseks peab olema täidetud kvalifikatsiooninorm, mida Johaug mõistagi teinud pole. Seega võiks naine kaasa teha 10 000 m jooksus, kus säärast reeglit pole.

Olukord on tekitanud Norras poleemikat. Paljud leiavad, et kergejõustikuliit võiks suusasangarile – olümpiavõitjale ja kümnekordsele maailmameistrile – erandi teha.

Johaugi toetajate hulgas on nii endine murdmaasuusataja Petter Northug kui ka keskmaajooksja Marius Vedvik. "Alaliit saab teha erandi, kui sportlane on rahvusvahelisel tasemel. Therese jooksis mullu 10 000 m 33.36ga, mis oli EMi normi lähedal," ütles Vedvik. Tal on õigus – Berliinis toimunud Vana Maailma jõuproovi kvalifikatsiooninorm oli Johaugi tulemusest 16 sekundit parem.

Kergejõustikuliidu juhi Ketil Tömmernesi sõnul on raske erandit teha, kuna normid on seatud põhjusega. Johaugi treener Pal Gunnar Mikkelsplass on Tömmernesiga laias laastus nõus: "Alaliit peab seatud joont hoidma. Pole põhjust, miks nad peaksid Therese jaoks erandi tegema."

Praeguse seisuga pole Johaug 5000 m jooksus osalemiseks luba küsinud. Usutavasti läheb ta starti 10 000 meetris.