Caster Semenyal keelatakse MMil võistelda.Foto: Reuters/Scanpix
Kergejõustik
31. juuli 2019, 16:37

KINDEL! Caster Semenyat nimetati bioloogiliselt meheks ja edukas naissportlane ei saa MMil osaleda (18)

Šveitsi kohus otsustas, et Lõuna-Aafrika Vabariigi naissportlane Caster Semenya ei tohi praeguse seisuga Doha MMil osaleda, sest tema testosteroonitase on naise kohta liiga kõrge.

Loomulikult kõrgema testosterooni tasemega Semenya ületab Rahvusvahelise kergejõustikuliidu IAAFi seatud naiste ülempiiri ning ei tohi seega võistelda distantsidel, mis jäävad 400m ja 1600m vahele. Täpselt sellesse vahemikku jäävadki lõuna-aafriklanna lemmikalad.

IAAF on juba pikemat aega nõudnud, et Semenya testosterooni taset alandavaid ravimeid võtaks, kuid naine on pärast esimest katsetamist nendest keeldunud. Jooksja sõnul kasutati teda katsejänesena ja tabletid põhjustasid kaalu tõusmise, panid ta kehvasti tundma ning tõstsid palavikku. "Ma ei luba IAAFil enam mind ja mu keha kasutada," sõnas Semenya, keda rahvusvaheline spordiarbitraaži kohus (CAS) oma raportis bioloogiliseks meheks nimetas.

"Olen väga pettunud, et ei saa oma raske tööga saavutatud MM-tiitlit kaitsta, aga see ei hoia mind eemal kõikide naissportlaste inimõiguste eest võitlemast," lisas pikka aega naiste 800m distantsi valitsenud Semenya, kes oli mõistagi väga solvunud, et kergejõustikuliidu arvates pole ta naine.