Mona-Liisa Nousiainen.Foto: MICHAL CIZEK
Talisport
1. august 2019, 09:57

Arstid Soome suusakuulsusele: sul on elada veel kolm kuud

Pikaaegne Soome murdmasuusakoondise liige Mona-Liisa Nousiainen (neiupõlvenimega Malvalehto) suri selle nädala alguses haiguse tõttu. Ta oli kõigest 36aastane.

Naise abikaasa Ville Nousiaineni sõnul kaotas tema teine pool võitluse vähile, mis kummitas teda pikka aega. Nousiainen on samuti endine murdmaasuusataja, 2010. aastal sündis sportlaste perre tütar.

Nüüd kirjutab Ilta-Sanomat, et Mona-Liisal avastati vähk eelmise suve alguses. Arstid ütlesid naisele, et tal on veel elada kolm kuud, kuid Nousiainen suutis tohtrite ennustusele koha kätte näidata.

Kuigi Nousiainen polnud üleliia edukas, oli tegemist suusakarusselli ühe populaarseima sportlasega. Teda meenutavad väga hea sõnaga mitmed konkurendid.

"Ma ei suuda sõnu leida. See on kohutavalt traagiline," kurvastas Justyna Kowalczyk sotsiaalmeedias. "Mona-Liisa oli väga tore inimene, kellega rääkisin alati, kui võistlustel kohtusime," sõnas Ida Ingemarsdotter. "On tohutult kurb, kui noor inimene sureb. See on nii ebaõiglane," lisas Anna Haag.

Aastatel 2002–18 MK-karussellis keerelnud Nousiainen võitis karjääri jooksul ühe individuaalse MK-etapi – Libereci klassikasprindi 2013. aasta jaanuaris. Esikümnesse rühkis ta kokku 17 korda.

Maailmameistrivõistlustel osales ta neli korda. Suusasprinteri parimateks jäid 2005. ja 2013. aasta 7. kohad.