Jüri Vips Ungaris. Foto: Dutch Photo Agency/Red Bull Content Pool
Auto-Moto uudised
3. august 2019, 18:45

Vips poodiumile ei pääsenud ja sai ka õnnejumalalt ninanipsu

F1-ässad kihutavad sel nädalavahetusel Budapesti külje all Hungaroringil ning nagu enamasti Euroopa etappidel, on nendega kaasas ka mõlemad sõsarsarjad. F3-tasemel sõitis Jüri Vips kvalifikatsioonis välja teise koha, mille vormistas esimeses võidusõidus neljandaks positsiooniks.

Vipsi tulemusele vajutas suure pitseri start, millega Red Bulli noorteprogrammi kuuluv eestlane langes viiendaks. Avaringi lõpuks suutis Vips ühe koha võrra tõusta, kuid seejärel takerdus ta Niko Kari taha. Kuigi soomlane kaotas peagi DRSi kasutamise võimaluse, on Hungaroringil keeruline mööda sõita ning nõnda ei jäänud Vipsil üle muud, kui oma võimalust otsida. Kari tegi mitu väikest viga, aga see suur, mis eestlase mööda lubaks, sündis lõpuks alles 18. ringil.

Ajutiselt kerkis Vips seega teiseks, kuid nüüd kimbutas teda sama mure, mis varasemalt Kari – eessõitja oli kaugel-kaugel ehk DRSi abi polnud ja järgmine mees hingas kuklasse. Lõpuks saigi britt Jake Huges loetud ringid enne võistluse lõppu meie piloodist mööda.

Vaatamata kättesaamatuks jäänud poodiumikohale parandas meie vormelituus MM-sarja kokkuvõttes võrreldes põhikonkurentidega, kolme Prema meeskonna piloodiga, oma seisu. Kõige paremini käis triost MM-sarja liidri, venelase Robert Shwartzmani käsi, kes lõpetas Vipsi järel kuuendana. Eestlane kaotab talle nüüd 20 punktiga.

Teist kohta hoidvat Vipsi lahutab teisest positsioonist veel kaks silma. Jehan Deruvalaga põrus kvalifikatsioonis täielikult ja ei suutnud päästa midagi ka võidukihutamisel – tema lõpetas täna 12. kohal.

Kõige rohkem vedas aga Vipsi kõige olulisemal rivaalil – Marcus Armstrong startis 13. kohalt, kuid kerkis lõpuks kaheksandaks. See tähendab, et täna suurendas Vips Armstrong iga vahet seitsme punkti võrra – see on nüüd 22 silma –, kuid homsele võidukihutamisele, kus esikaheksa stardib pööratud järjestuses, saab Armstrong lähte esimesena. Kuna Hungaroringil on keeruline mööduda, on ta ka suurfavoriit võidule.

Kui ka Armstrongiga vahe peaks pühapäeval taas vähenema, siis vähemalt Deruvalast saab meie mees loodetavasti homme üldarvestuses ikkagi mööda – tema stardib ikka 12. kohalt, punkte saavad aga kaheksa esimest.

Miks on olulisem Vipsi seis kolmanda-neljanda koha heitluses, mitte tema šansid võita hooaja lõpus F3 MM-tiitel? Lähitulevikus F1-sarja pääsemiseks peab Vips saama täis punktid seal tarvilikuks superlitsentsiks. See juhtub, kui ta lõpetab tänavu F3-sarja vähemalt kolmanda kohaga.