FC Flora mängijad.Foto: Erki Pärnaku
Jalgpall
5. august 2019, 17:34

PÕHJALIK SELGITUS: miks lubas jalgpalliliit Floral liigamängu asemel sõpruskohtumist pidada? (6)

FC Flora pidanuks eile meistrivõistluste 22. vooru raames võõrustama Viljandi Tulevikku, kuid too matš lükkus edasi, sest Floral tekkis ootamatult võimalus pidada sõprusmäng Itaalia esiliigaklubi AC Pisa 1909-ga. Säärane lüke tekitas vutisõprades parajat pahameelt, mistõttu palus Õhtuleht jalgpalliliidul selgitada, miks nad seda võimaldasid.

Olgu märgitud, et meistrivõistluste juhendi punkt 20.6.2. sätestab, et klubi võib kinnitatud mängukalendris muudatuste tegemist taotleda juhul, kui klubi osaleb UEFA klubivõistlustel või teistes rahvusvahelistes mängudes, mis omavad olulist tähtsust.

"Esiteks on juhendis selline võimalus olemas," alustab jalgpalliliidu infojuht Mihkel Uiboleht selgitamist. "Kui peaks tekkima võimalus mängida rahvusvahelisi mänge, siis liit kaalub iga kord eraldi, kas võimaldada või mitte.

Aga võimaldamise eelduseks on loomulikult see, et see oleks kalendritehniliselt võimalik ehk et seda oleks kuskile tõsta. Näiteks praegu viidi see septembrisse (25. sept - M.T.), kus juba oli üks nädalasisene mäng (24.09. Kalev - Kalju). See viidi kohta, kus Flora läheb mängule vastu kahe puhkepäeva pealt nagu oleks läinud praegugi.

Juhuslikult on ka järgmine mäng [pärast 25. septembrit] Tulevikuga ehk järgmine vastane ei saa kalendrimuudatusest eelist. Olnuks tegu ETV telemänguga või vastaseks Flora otsene konkurent ehk tegu olnud meie mõistes tippmänguga, poleks saanud edasi lükkamist lubada. Kuna taotlus tuli viimasel hetkel, oli meie tingimuseks, et ka Viljandi peab nõus olema. Ja Viljandile sobis.

Seda mängu (Pisa - Flora) saab põhimõtteliselt nimetada Eesti jalgpalli rahvusvahelise staatuse tõstmiseks. Kõigis sellistes mängudes tõsiseltvõetavalt esinemine hoiab meie jalgpalli rahvusvahelises pildis. Lubame hea meelega selliseid võimalusi, kui see on kalendritehniliselt võimalik ja mingitki pidi loogiline. Pole limiteeritud, et seda võib teha ainult üks klubi.

Loomulikult on kuskil mõistlik piir. Näiteks oktoobris ehk klubihooaja lõpusirgel poleks saanud seda teha, sest see loob ebavõrdse olukorra tiitlivõistluses. See punkt on juhendis eesmärgiga, et kui tekib tavapärasest erilisemaid võimalusi, oleks õigus kaaluda.

Aga otsus ei saa tulla nii, et vaatad lakke ja ütled "jah, mängime". Käisime nimetatud punktid läbi ja antud juhul kõik klappis. Iga kord ei klapi. See pole esimene kord, kui Flora sellist asja palub, peast täpselt ei mäleta, aga mingi kaks-kolm hooaega tagasi soovisid nad samuti sõprusmängu mängida, aga tol hetkel ei klappinud ja nõusolekut ei saadud."

Paljudele jäi hambusse fraas juhendist "olulise tähtsusega rahvusvaheline mäng", kuid tegu oli ju sõpruskohtumisega. 
"See on subjektiivsuse küsimus. Jalgpalliliit jäi seisukohale, et see on Eesti jalgpalli rahvusvahelise maine jaoks piisava tähtsusega, et võiks sinna liigituda.

On teatud esiliigad Euroopas, kelle tase ja tähtsus on päris kõrge. Kui klubi X suudaks kokku leppida sõprusmängu 2. Bundesliga klubiga ja Eesti liiga kalender võimaldaks edasi nihutada, siis arvan, et see oleks täiesti mõistlik erand. Aga eeldus on, et see ei anna kellelegi Eesti liigas sportlikku eelist. 

Põhimõtteliselt lause, et "see oleks ka kalendritehniliselt võimalik" tähendab, et juttu ei saa olla kümnetest mängudest aastas, vaid mõnest üksikust mängust mingi perioodi jooksul."

Toon nüüd ühe utreeritud näite: Tartu Tammeka avastab enne tähtsat liigamängu Narva Transiga, et neli põhimeest on vigased ja lepib kiirelt kokku kohtumise mingi Läti klubiga – siis ei pea kaugele sõitma –, et Transi mängust ajutiselt lahti saata. Kas jalgpalliliit ei karda selliseid asju?
"Ei karda. Esiteks peab see olema kalendritehniliselt võimalik. Teiseks eeldab see tõsiseltvõetavat pakkumist, mida tavaolukorras ei tule.

Läti ja Soome klubidega võib praktiliselt igal ajal mängida, Itaalia ja Saksa kaliibriga riikide klubidega pigem mitte. Ei mäletagi, et Eesti satsid oleksid selliste riikide klubidega viimasel ajal mänginud.

Vaatame iga juhtumit eraldi. Kui kalendriloogika vähegi lubab, siis tuleme alati vastu. Viimati muutsime Kalju - Kuressaare mängu aega, sest oli võimalik, kuna euromäng on neljapäeval. Meie peame arvestama seda, et keegi ei kaotaks fair play (maakeeli "aus mäng") tähenduses.

Kalendrimuudatused on parajalt keerulised. Floral oli kõvasti õnne. Kõik nüansid, mis said nende kasuks rääkida, seda ka tegid."

Pisa ja Flora kohtumine lõppes 0:0 viigiga.