ÜHINE NIMETAJA: Nii Nõmme Kalju (pildil mustas nende poolkaitsja Kaspar Paur) kui ka F91 Dudelange on tänavu eurosarjas lülitanud konkurentsist Põhja-Makedoonia tšempioni Škendija (valges).Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
7. august 2019, 17:08

Nõmme Kalju kohtub Luksemburgi ime varemetega. Vastaste kaitsja: Škendija mehed ütlesid, et oleme paremad kui Kalju

Nõmme Kalju jalgpalliklubi kohtub homme Euroopa liiga 3. eelringi avamängus 15kordse Luksemburgi meistri F91 Dudelange'iga. Jah, Luksemburg on pisut vähem kui 600 000 elanikuga kääbusriik, kuid sellest faktist ei tohi lasta end hüpnotiseerida.

Dudelange jõudis eelmisel hooajal Euroopa liiga alagrupiturniirile! Tee peal pandi magama Poola hiid Varssavi Legia (koondskoor 4:3) ja Rumeenia viimase kahe aasta tšempion CFR Cluj (5:2). Šokk oli niivõrd suur, et Rumeenia ajalehed nimetasid Cluj'i kaotust riigi jalgpalliajaloo suurimaks häbiplekiks.

Alagrupis saadi Pireuse Olympiakoselt, Real Betisilt ja AC Milanilt kokku viis kaotust, vaid Betisilt hammustati kodus 0:0 viigipunkt. Teisalt ei tähenda möödunud aasta edu homse vastasseisu kontekstis suurt midagi, sest tollest satsist on järel vaid varemed. 

Lahkunud on peatreener Dino Toppmöller (Belgia esiliigasse) ning suurem osa mängijatest. Kui vaadata Dudelange'i koosseisu eelmisel nädalal 2. eelringi kordusmatšis Škendija vastu, leiab sealt neli meest, kes olid võistkonnas (kolm põhis, üks pingil) ka mullu kodumängus AC Milani vastu. 

Kas see tähendab, et Dudelange on tänavu nõrgem? Raske ütelda, aga puhtalt tulemusi vaadates tundub, et pisut küll. Meistrite liiga 1. eelringis langeti Malta meistrile FC Vallettale (3:3, aga võõrsilväravad soosisid vastast), Euroopa liiga 2. eelringis alistati 3:2 Põhja-Makedoonia tšempion Škendija, kellega Kalju mängis Meistrite liiga 1. eelringis 2:2, kuid edenes tänu võõrsil löödud kahele väravale.  

Mängud Škendijaga ongi enne omavahelist lahingut ilmselt parim mõõdupuu, seega võiks Dudelange ja Kalju olla laias laastus võrdsed satsid. Kalju peatreener Roman Kožuhhovski märkis ERRile, et Luksemburgi klubi viljeleb Škendijaga sarnast jalgpalli.

Dudelange'i prantslasest kaitsja Mehdi Kirch teadis omakorda öelda Kalju kohta esmaspäeval vaid seda: „Škendija mängijad ütlesid meile, et oleme parem tiim kui Kalju.“

Kirchi intervjuust väljaandele Tageblatt saab teada veel seda, et uue treeneri ja sisuliselt täiesti uue koosseisuga Dudelange'i kokkumäng on kaugel ideaalist, sest liigahooaeg algas alles möödunud nädalavahetusel

„Meil pole olnud ettevalmistamiseks nii palju aega kui tahtnuksime,“ sõnas ta. „Euromängud tulid liiga vara. [Treener] Emilio Ferrera ütles mulle kord, et meeskonnal kulub vähemalt kolm kuud, et mõista tema süsteemi ja mängufilosoofiat. Selge see, et meil on mõningates detailides puudujääke. Inimesed peavad mõistma, et nii lühikese ajaga on keeruline uut kooslust mängima panna.“

Kalju rändas Luksemburgi ilma oma esiründaja Liliuta, sest brasiillane müüdi Rootsi esiliigas viimast kohta hoidvale IF Brommapojkarnale. Küll aga peaks taas mängukõlbulik olema keskpoolkaitsja Reginald, kes jättis kodumängu Glasgow Celticuga toidumürgituse tõttu vahele.

Kohtumine ei toimu Dudelange'i koduplatsil, vaid Luksemburgi Josy Bartheli nimelisel rahvusstaadionil. Avavile kõlab Eesti aja järgi kell 21. Korduskohtumine Tallinnas toimub järgmisel teisipäeval kell 19. Paari võitja kohtub play-off'is Armeenia meistri Ararat-Armenia või Gruusia tšempioni Tbilisi Saburtaloga. Avamängu Armeenias võitis Saburtalo 2:1.