Spordirõivaste tootja Nike kasutas mullu võimalust ja tegi Colin Kaepernickist om areklaamnäo.Foto: AFP/Scanpix
NFL ameerika jalgpalli liiga
10. august 2019, 11:33

Üllatus: Donald Trump otsustas vihavaenlasega lepitust otsida (3)

Ameerika jalgpallur Colin Kaepernick pani 2016. aastal aluse protsetikampaaniale, kus sportlased hümni ajal ühele põlvele laskusid. Sellega juhtis ta tähelepanu rassismile ja politseinike vägivallale.

USA president Donald Trump mõistsi Kaepernicki ja sajad tema eeskujul põlvele laskunud sportlased hukka. Ta kutsus üles kõigi Ameerika jalgpalli profiliiga ehk NFLi klubide juhte protesteerivatest sportlastest vabanema.

 
 
 
View this post on Instagram

Believe in something, even if it means sacrificing everything. #JustDoIt

A post shared by colin kaepernick (@kaepernick7) on

Kaepernickist ja Trumpist said avalikkuse silmis vihavaenlased. Hümni ajal põlvele laskumine levis tohutu kiirusega ning kogu aktsiooni näoks oli just Kaepernick.

Poliitiline surve oli aga niivõrd suur, et pärast 2016. aastat polegi Kaepernick enam NFLis väljakul käinud. Ta lahkus San Francisco 49ersist ja alustas 2017. aastat vabaagendina. Kuid ükski meeskond ei palganud teda. Kõik eksperdid olid hämmingus, sest Kaepernick oli end alati tõestanud väga kõrge tasemega mängujuhina ja jõudnud korra ka NFLi finaali ehk Super Bowlile. Näiteks 2014. aastal sõlmis ta San Franciscoga kuueaastase lepingu, mille koguväärtuseks võinuks edu korral olla kuni 126 miljonit dollarit.

Kuid pärast põlvitamisaktsiooni algust ja Trumpi ebasoosingu pälvimist on 31aastane Kaepernick töötu. Ta on end pidevalt vormis hoidnud ja annab sotsiaalmeedia vahendusel vahel teada, kuidas läheb. Ta on valjult välja öelnud, et sooviks igal juhul NFLi naasta.

 
 
 
View this post on Instagram

5am. 5 days a week. For 3 years. Still Ready.

A post shared by colin kaepernick (@kaepernick7) on

Nüüd sai Kaepernick tuge aga kõige ootamatumast kohast: Trumpilt endalt. „Mul oleks väga hea meel, kui Kaepernick tagasi tuleks, kuid seda vaid juhul, kui ta on piisavalt hea. Ma ei taha näha, et keegi tooks ta meeskonda PR- käiguna,“ ütles Trump. „Tunnen klubide omanikke, näiteks Bob Krafti (New England Patriotsi omanik - toim), tean väga paljusid neist. Kui Kaepernick on piisavalt hea, siis nad sõlmivad temaga lepingu.“