Nõmme Kalju peatreener Roman Kožuhhovski.Foto: Erki Pärnaku
Jalgpall
12. august 2019, 17:24

Nõmme Kalju peatreener: võõrsilkaotus oli valus, aga kindlasti kasvatas nälga ja vajadust võidu järele

Nõmme Kalju jalgpalliklubi kohtub homme Lilleküla staadionil Euroopa liiga 3. eelringi raames 15kordse Luksemburgi meistri F91 Dudelange'iga, kellele võõrsil kaotati 1:3.

"Peamine ülesanne on vältida tolles mängus tehtud vigu," sõnas Kalju peatreener Roman Kožuhhovski mängueelsel pressikonverentsil. "Ilmselgelt on prioriteet maksimaalselt kindel kaitsemäng, aga loomulikult ka kahe värava löömine."

Mis need vead on, mida vältida? "Mängijatega on räägitud, täna anname veel viimase lihvi. Põhiline on maksimaalne keskendumine ja maksimaalselt hea kaitsemäng oma värava lähistel."

Samas on vaja lüüa ka kaks väravat. Millised on ründemängus kõige olulisemad nüansid? "Eriti tähelepanelik peab olema üleminekutes kaitsest rünnakule. Kui pall võidetakse, tuleb kiiresti rünnakule edasi liikuda. Meie tugevus on standardolukorrad, mis on seni ka edu toonud. Tuleb keskenduda neile faktoritele."

Millised on vastase nõrgad kohad? "Teame, mis need vead on. Lõime võõrsilvärava, mis oli sinna sõites meie väga suur eesmärk. Paraku lasime endale lüüa kolm. Olen kindel, et homme tekib momente, kus tuleb pall väravasse lüüa."

Kuidas pikkuse eelis endas kasuks tööle panna? "Tõsi ta on, et meil on teatav pikkuse-eelis. See on miski, mida oleme saanud terve hooaja vältel enda kasuks rakendada. Siiski peab ütlema, et ka nende võistkonnas on nii mõnigi pikem mängija. See on oluline faktor, mis tuleb enda kasuks pöörata."

Milline on emotsionaalne seis meeskonnas? Kas treeningutel on näha olnud nälga? "Vaadake kapteni silmadesse (Maximiliano Ugge istus tema kõrval - M.T.), sealt näete emotsiooni ja mängunälga. Kogu meeskond on homseks valmis. Jah, võõrsilkaotus oli valus, aga kindlasti kasvatas nälga ja vajadust võidu järele. Usun oma mängijatesse. Usun, et emotsiooni ja tahtmise taha ei jää midagi. Kõik mängijad annavad endast kõik, see on 100% kindel."

Taktikast: "Väga palju muutma ei pea. On üks detail, millest meeskond on teadlik. Midagi üleloomulikku ja suuri muutusi pole vaja. Sellistes mängudes on oluline leida tasakaal."

Kalju kapten Maximiliano Ugge: "Oleme olukorras, kus saame kõigile näidata – ka neile, kes ei uskunud meisse Eestis –, et suudame väljakutsega hakkama saada. Kui mängime nagu meeskond, keskendume oma mängule, siis saame hakkama. Pole midagi võimatut. Peame kõigile näitama, missugused jalgpallurid ja mehed oleme. See on suur võimalus kõigil end näidata. Ootame homset mängu."

Mida tuleb teha teisiti? Kas ainult väikseid vigu vältida või muuta ka lähenemist? "Muidugi on lähenemine teistsugune, peame lööma vähemalt kaks väravat ja olema ettevaatlikud, et mitte endale rohkem lasta. Seda mängu tuleb võtta nagu tavalist, et mitte panna peas endale survet peale.

Peame keskenduma oma mängule ega tohi teha lihtsaid vigu. Kui pisivead kokku panna, tulebki vahe sisse. Eriti eurosarjades. Teame, et võime teha ajalugu, anname endast parima."

Eurokogemuste olulisusest: "Jah, muidugi on kogemus sellistes mängudes oluline, aga kõike ei saa panna sellele kaardile. Tean, et Dudelange vahetas kahe hooaja vahel peaaegu kõik mängijad välja, see on totaalselt erinev tiim [sellest, kes mullu Euroopa liiga alagrupiturniirile jõudis]. Aga kogemus tuleb mäng mängult." 

Avavile kõlab kell 19. Paari võitja kohtub play-off'is Armeenia meistri Ararat-Armenia (Ilja Antonovi koduklubi) või Gruusia tšempioni Tbilisi Saburtaloga. Esimese mängu Armeenias võitis Saburtalo 2:1, otsustav matš toimub kolmapäeva õhtul.