Nõmme Kalju - F91 DudelangeFoto: Viljar Voog
Jalgpall
13. august 2019, 20:47

GALERII | Varajane punane kaart ja Londaku jäme eksimus nullisid Kalju šansi

Lubas, lubas, lubas, aga ei tulnud. Nõmme Kalju kaotas Euroopa liiga 3. eelringi korduskohtumise 15kordsele Luksemburgi meistrile F91 Dudelange'ile 0:1 ja langes koondskooriga 1:4 konkurentsist.

Edasipääseja sai selgeks 56. minutil, kui Kalju ülikogenud väravavaht Pavel Londak söötis palli väravalöögist otse vastaste ründaja Danel Sinani jalale. Kalju puurist 20 meetri kaugusel palli saanud luksemburglane võttis kingituse rõõmuga vastu ja lõi palli alla nurka. 

F91 Dudelange'i meeste väravatants. Foto: Viljar Voog

Kalju peatreener Roman Kožuhhovski tegi algkoosseisus ootamatu – ja nagu hiljem selgus, saatusliku – vangerduse, kui jättis kontrolliva keskpoolkaitsja Reginaldi (reeglina vankumatu põhimees, kui tervis korras) pingile. Soojenduse põhjal ei jäänud muljet, et prantslasel midagi viga oleks (too arvamus sai kinnitust 55. minutil, kui ta vahetusest platsile tuli).

Reginaldi koha võttis matši alguses sisse selgelt ründavamate omadustega Igor Subbotin, kes võõrsil mängis Peeter Kleini kõrval/all teise ründajana. Täna toetas Kleini ukrainlane Vladislav Homutov, kes liitus Kaljuga juuli lõpus. See osutus veaks.

Homutov teenis 35 minutiga kaks ebavajalikku kollast kaarti ning jättis Kalju 0:0 seisul vähemusse. Kui 21aastane ukrainlane fännide eest riietusruumi jalutas, kostitasid nood teda "buu"-dega.

Vladislav Homutovi 35. minuti punane kaart pani Nõmme Kalju raskesse olukorda. Foto: Viljar Voog
Foto: Vladislav Homutovi 35. minuti punane kaart pani Nõmme Kalju raskesse olukorda.(Viljar Voog)

Vähemalt 2:0 võitu vajanud Kalju tänane mänguplaan oli konkreetne – edu peab tooma ülekaal teisel korrusel. Võimalusel otsiti pika ja kõrge sööduga Kleini, kes pidi palli edasi kaitseliini taha kaaslastele lükkama. See osa plaanist toimis hästi, kuid jätk polnud tihti piisavalt kvaliteetne, et Dudelange'i väravat ohustada.

Küll aga avaldus Kalju õhuvõimsus standardolukordades, kust pääseti vähegi kvaliteetse tsenderduse korral sisuliselt eranditult löögile. Aga tulu sellest ei tõusnud. Kord lõi Vladimir Avilov üle, kord Maximiliano Ugge otse väravavahile sülle, kord ei suutnud palli raami suunata Puri, kord päästis Dudelange'i väravavaht Tim Kips.

Vähemusse jäämine lõi kahtlemata Kalju rütmi sassi, kuid heal päeval võinuks nad tolleks momendiks juba vajalikku 2:0 edu omada. Šansse oli, kuid löögitäpsust ja/või -tugevust mitte.

Surmav hoop oli ikkagi Dudelange'i 1:0 värav, mille järel muutus Kalju hooletuks (osaliselt seetõttu, et vajadus kolme värava järele sundis neid rünnakul riskima) ja vastasel tekkis 63. ja 64. minutil kaks üliohtlikku rünnakut. Esimese, Dudelange'i vaatevinklist 4 vs. 2 olukorra lappis viimasel hetkel Reginald. Teisel puhul suunas Dominik Stolz, kes sai liini taha filigraanse ületõste, palli napilt tagumisest postist mööda.

74. minutil pareeris Londak Sinani, kolm minutit hiljem Ryan Klapi lähilöögi. Teisisõnu, Dudelange'i teine, kolmas ja neljas tabamus olid palju lähemal kui Kalju esimene. Rääkimata kolmest, mida olnuks vaja mängu lisaajale viimiseks.

Dudelange kohtub play-off'is Armeenia meistri Ararat-Armenia (Ilja Antonovi koduklubi) või Gruusia tšempioni Tbilisi Saburtaloga. Esimese mängu Armeenias võitis Saburtalo 2:1, otsustav matš algab kolmapäeval kell 21.45.