Matti Breschel (keskel) lõpetas oma pika profikarjääri.Foto: Twitter/@cyclecollective
Jalgrattasport
13. august 2019, 20:24

Kangerti tiimikaaslane lõpetas kroonilise haiguse tõttu karjääri: olin suurtes valudes

Eesti ratturi Tanel Kangerti tiimikaaslane Matti Breschel otsustas oma pika karjääri lõpetada, viidates jätkuvale võitlusele kroonilise haigusega, kinnitas EF Education First Team.

"Otsus lõpetada oli minu jaoks suur kergendus, sest ma ei suutnud heasse vormi jõuda ja ravimid, mida võtsin, lõid mu korralikult rivist välja," sõnas psoriaatilist artriiti põdev sportlane. "Magasin 15 tundi päevas, mis oli väga väsitav, eriti pea jaoks."

"Minu jaoks ei tundunud loogiline sellist haigust põdedes professionaalse ratturina jätkata. Eriti Giro d'Italia viimasel kahel etapil, kus sõitsin, olin suurtes valudes ja mõtlesin endamisi, et kui pean Giro katkestama, siis lõpetan ka karjääri," lausus 34aastane taanlane, kes oma esimese profilepingu juba 2005. aastal teenis.

"Tahaksin rohkem muusikaga tegeleda ja purjetamist õppida," rääkis Breschel oma edasistest plaanidest. "Elan mere ääres ja oleks tore väike purjekas osta ning osata seda kasutada. See on umbes sama tunne nagu pikk sõit mägedes, kus kõigest eemale saad."

Psoriaatiline artriit on süsteemne haigus, mille puhul on põletik nii seljas kui ka liigestes. Haaratud on liigesed, lülisammas, kõõlused ja nende kinnituskohad jm kohad. Põletikus liigesed on valusad, paistes, kuumad ja vahel punetavad. Liiges on kange, liikumine pole enam nii vaba. Tegu on noorte täisjõus inimeste haigusega, mis algab 30-50aastaselt.