Stephanie Frappart on tänaõhtuseks superkarikafinaaliks valmis.Foto: EPA/Scanpix
Jalgpall
14. august 2019, 09:45

Ajaloolist superkarikafinaali vilistav naiskohtunik: on aeg näidata, et oleme sama head kui mehed

Stephanie Frappartist saab täna õhtul esimene naine, kes suures UEFA mängus meeste jalgpallimängu vilistab, kui astub peakohtunikuna väljakule Liverpooli ja Chelsea vahelises superkarikafinaalis.

35aastane prantslanna enda sõnul lisapinget ei tunne. "Minu jaoks jääb kõik samaks, sest kohtunikutöö on sama, jalgpall on sama ja mängitakse samade reeglite järgi, seega mina tegutsen nii, nagu ka naiste liigas," sõnas Frappart, kes oli ametis ka naiste MM-finaalturniiril, sh finaalis.

"Me treenime kõvasti, seega me ei karda, sest oleme kogu aeg mängudeks valmis," lisas Frappart, kellest sai aprillis ka esimene naiskohtunik, kes Ligue 1 ehk Prantsusmaa kõrgliiga mängu vilistanud. Tänane mäng on tema kuulsust aga kõvasti tõstnud.

Frappart oli peakohtunik Ligue 1 mängus OGC Nice'i ja FC Nantes'i vahel. Foto: Imago/Scanpix

"Olen nüüd populaarne üle terve maailma, aga mind määrati ka Ligue 1 mängule, seega tean, kuidas tundeid ja emotsioone kontrolli all hoida ja valmistuda. See ei ole mu esimene mäng," tuletas prantslanna meelde, et ta teab, mida teeb.

Frappartit abistavad joonekohtunikud Manuela Nicosi Itaaliast ja Michelle O'Neill Iirimaalt, neljandaks kohtunikuks on Cuneyt Cakir, keda peetakse hetkel üheks parimaks meeskohtunikuks. Türklase sõnul ei ole vahet, kas mängu juhib mees või naine.

"Kui me väljakule astume, kutsutakse meid kohtunikeks. Platsil ei ole mingit sugu," sõnas Cakir. Kaks nädalat tagasi valmistuseme Zagrebis koos. Samad füüsilised testid, reeglid ja treeningud. Mingit erinevust pole. Nad on väga julged ega karda ebapopulaarseid otsuseid vastu võtta. Te näete seda kolmapäeval, uskuge mind."

UEFA superkarikafinaal, mis eelmisel aastal Lilleküla staadionil kahe Madridi klubi - Reali ja Atletico - vahel peeti, toimub sel korral Istanbulis, Besiktase koduväljakul Vodafone Arenal, kuhu mahub ligi 40 000 pealtvaatajat. Kohtumine Meistrite ja Euroopa liiga võitjate vahel algab täna õhtul kell 22.00.