Rinat Kirejev.Foto: BERTRAND GUAY/AFP
Doping
15. august 2019, 18:09

Kaks venelasest EMi tšempionit said dopingu tarvitamise eest karmi karistuse (2)

Venemaa tõstespordil on käsil raske nädal. Paar päeva tagasi määrati viiele sportlasele dopingukahtluse tõttu ajutine võistluskeeld, täna said kaks atleeti keelatud ainete tarvitamise eest karmi karistuse.

Patustajad olid Diana Mstijeva ja Rinat Kirejev. Neist esimesele määrati kaheksa ja teisele nelja aasta pikune võistluskeeld. Kusjuures Mstijeva oli dopingut tarvitanud varemgi, seetõttu oli karistus ka karmim.

Keelatud ainete tarvitajad tõi päevavalgele Venemaa antidopinguliit koostöös kohaliku politseiga. "See on väga hea uudis, et kohalik antidoping koostööd teeb, asjad liiguvad õiges suunas," vahendab portaal insidethegames Euroopa tõstmisliidu avaldust. 

24aastane Mstijeva tuli tunamullu EMi tšempioniks kuni 90 kg kaaluvate naiste klassis, tänavu teenis (-87 kg) ta hõbeda. Esimest korda patustas ta dopinguga 2014. aastal, siis määrati talle kaheaastane võistluskeeld.

35aastane Kirejev krooniti 2013. aasta EMi tšempioniks kuni 94 kg kaaluvate meeste klassis. Viimast korda käis ta areenil 2014. aastal. Asitõendid kaevati välja arhiivist. 

Nädala alguses sai viis Venemaa tõstjat dopingukahtluste tõttu ajutise võistluskeelu. Nende sekka kuulub ka üliraskekaalu 2013. ja 2014. aasta maailmameister Ruslan Albegov. 

2014. aasta MMil sai Albegovi, Behdad Salimi ja Mohamed Ihsani järel neljanda koha Mart Seim. Kui tõestatakse, et tšempion tarvitas toona dopingut, tõuseks eestlane pronksile.