Renee TeppanFoto: Martin Ahven
Võrkpall
18. august 2019, 08:22

Põhipommitaja tagasi saanud võrkpallikoondis alustas EMiks valmistumist kaotusega (5)

Eesti meeskond alustas kolmemängulist kontrollmängude seeriat Türgi vastu kaotusega. Kodumeeskonna paremust tunnistati 0:4 (esimesed kolm 25:27, 20:25, 23:25 ja lisageimis 22:25). 

Eesti alustas algkoosesisus sidemängija Kert Toobal, nurgaründajad Martti Juhkami ja Kristo Kollo, tempomehed Andri Aganits ja Ardo Kreek, diagonaalründaja Renee Teppan, kes on märtsikuust maadelnud erinevate traumadega ning libero Rait Rikberg. Selle koosseisuga mängiti esimesed kaks geimi, mõlema lõpus käis korraks blokki tugevdamas Timo Tammemaa, kirjutab volley.ee

Esimene geim kulges algusest lõpuni punkt-punktis, Eestil oli seisul 24:23 esimesena kasutada ka üks geimpall, aga tasavägise lõpu kallutas 27:25 enda kasuks siiski Türgi. Tasavägise geimi otsustasid kodumeeskonna kasuks blokipunktid, Türgi võitis neid esimeses geimis tervelt 7(!).

Teise geimi start õnnestus kodumeeskonnal selgelt paremini kui meie poistel ja türklased läksid kiirelt 6:1 juhtima. Ometi suutsime sammhaaval vahet vähendada. Seisul 15:15 viigistasime, aga see jäi ka geimi ilusaimaks hetkeks tablool, sest ette me vastastest siiski minna ei suutnud. Lõpu mängis Türgi taas kindlamalt ja võttis 25:20 geimivõidu. Selles geimis jäime selgelt alla servi vastuvõtul - meie õnnestumise protsent 27 vastaste 56 vastu.

Kolmandat geimi alustasime muudetud koosseisuga. Sidemängijaks tuli Markkus Keel, Kollot asendas Andrus Raadik, Teppanit Hindrek Pulk, Kreeki Timo Tammemaa ja Rikbergi Silver Maar. Geim algas tasavägiselt, aga seisult 4:4 tegi Türgi spurdi ja juhtis kiirelt 9:4. Sellise kodumeeskonna poolt vaadates turvalise vahega kulgesid satsid kuni geimi viimaste punktideni, aga päris lõpus suutis Eesti korra veel sähvatada. Meie kaotusseisult 18:24 vähendasime Keele ebamugavate servide ja meeskondliku tegutsemise toel kaotusseisu 23:24 peale. Ometi lõpuni imelist tagasitulekut ja geimivõitu me kätte ei saanud, viimase geimpalli Türgi suutis lõpuks realiseeriseerida ja nii geim 25:23 neile.

Treenerite kokkuleppel mängiti ka neljas geim. Eesti poolelt tulid platsile Keel, Raadik, Rauno Tamme, Pulk, Tammemaa, Mart Naaber ja Maar. Geim oli tasavägine, aga pigem oli pidevalt punkti-paariga juhtimas Türgi ja meie tagaajaja osas. Päris lõpu eel läksime korra ka 21:20 ette, aga otsustavatel punktidel olid siiski paremad võõrustajad ja ka see geim neile 25:22.

„Olime kõikuvad. Ei tekkinud sellist hetke, kus kõik mänguelemendid oleks korraga toiminud,“ ütles mängu kommentaariks treener Rainer Vassiljev ja lisas: „positiivne oli see, et pikalt tõsiste mängudeta olnud Renee Teppan sai hästi hakkama, tõi korralikud punktid ega teinud endale viga. See on meie meeskonna jaoks praegu väga hea uudis.“ 

Eesti poolel käisid väljakul kõik mängijad. Enim punkte tõi kolmandas ja neljandas mänginud Raadik 12 (efektiivsus +6, rünnakud 11/16). Teppan tõi kahe esimese geimiga 10 (+5), Kreek 7 (+3). Kolm geimi mänginud Juhkami sai kirja 9 punkti. Meie meeskonna statistikas on vaid vastuvõtt parem kui vastastel (46% vs. 35%), kõik teised näitajad on türklastel paremad. Rünnakuprotsendid olid vastavalt 55 vs. 51, blokipunktid 11 vs. 4, serviässad 8 vs. 3.

Koondiste teine omavaheline mäng peetakse samas saalis täna kell 18:00.

***

Ukrainas kontrollturniiril olev Eesti rahvusnaiskondkohtus eile tugeva Ukraina koondisega ning sai 1:3 (27:29, 17:25, 25:22, 20:25) kaotuse.

Nette Peit kerkis Eesti naiskonna resultatiivseimaks, tuues 22 punkti (+13), 13 silma (+9) lisas suurepärases hoos olev temporündaja Liis Kullerkann, 9 punkti (efektiivsus +6 ja +8) jäi nii Kristel Moori kui sidemängija Julija Mõnnakmäe arvele. Mõnnakmäe lõi seejuures 4 ässa, rünnakul tõi ta samuti 4 punkti, üks punkt lisandus blokist. 8 punkti jäi Kristiine Miileni ja Eliise Hollase arvele (efektiivsus -3 ja +6) ning Kertu Laak panustas 7 punkti (+3). Eesti vastuvõtt oli 44%, rünnak 36%, blokipunkte kogunes 12, servil löödi 6 ässa ja tehti 5 viga.

Valgevene edukaim oli Anastasia Kraiduba 14 punktiga (+10). Valgevene vastuvõtt oli 45%, rünnakuid lahendati 37-protsendiliselt, blokiga saadi 9 ja serviga 8 punkti (eksiti 2 servil).

Üleeile kaotas Eesti 1:3 Valgevenele, pühapäeval kohtutakse Ukraina meistriliigas mängiva Zaporožžja klubiga. 

Eesti koondis Ukraina turniiril ja EMil: Nette Peit, Anu Ennok, Kristiine Miilen, Ingrid Kiisk, Hanna Pajula, Eliisa Peit, Liis Kullerkann, Eliise Hollas, Julija Mõnnakmäe, Kaisa Bahmatšev, Kertu Laak, Kristel Moor, Kristi Nõlvak, Nathalie Anett Haidla.

Naiste EM-finaalturniir toimub 23. augustist kuni 8. septembrini Türgis, Poolas, Ungaris ja Slovakkias. Eesti naiskond mängib alagrupiturniiri Ungaris Budapestis C-alagrupis, vastasteks on Ungari, Horvaatia, Rumeenia, Holland ja Aserbaidžaan.