Vibeke Skofterud. Foto: Imago Sport/Scanpix
Talisport
19. august 2019, 15:09

Norra tippsuusataja surmapõhjuseid nuhkinud politseinikutele määrati rahatrahv (4)

Mitmele Norra politseinikule esitati rahvatrahv, pärast seda kui selgus, et nad olid ületanud oma volitusi ning uurinud politsei andmebaasist eelmise aasta juulis skuutriõnnetuses hukkunud Vibeke Skofterudi surmapõhjuseid. 

Bergensaviseni väitel peavad uudishimulikult korrakaitsjad oma kukrut kergitama 250 euro võrra. Kui enamik politseinikest on oma süüd tunnistanud ning trahviga leppinud, siis üks mundrikandja otsustas asja kohtusse anda. 

"Tegemist on lihtsa arupärimisega ning meie arvates ei ole tegemist tõsise volitustest üle astumisega. Sõltumata sellest, mis õnnetuses juhtus," sõnas mehe kaitsja Eva-Marie Stryker. 

Politseinikud jäid nuhkimisega vahele majasiseselt, kuna Norra politseisüsteemis jätavad kõik korrakaitsjad endast maha automaatseid jalajälgi, et hiljem oleks võimalik kontrollida, kes mis päringuid teeb. 

Mis Skofterudiga juhtus?

38aastane Skofterud suri skuutriõnnetuses mullu 29. juulil.

2010. aasta Vancouveri olümpiavõitja läks öösel pursjus peaga skuutriga sõitma, kuid jäi kadunuks. Naise surnukeha leiti Norra politsei poolt järgmisel päeval. "Ta sõitis vastu saart. See kõlab veidralt, et inimene ei suuda pimedas masinat kontrollida, aga see võib olla väga-väga keeruline. Isegi, kui tunned piirkonda," teatasid kohalikud võimud päev pärast õnnetust.

Norra politsei on hiljem sõnanud, et Skofterudi veres oli lubatust rohkem alkoholi – Norras on väiksemat mootorsõidukit lubatud juhtida kuni 0,8promillise joobega – , kuid täpset numbrit nad välja ei öelnud. 

2000. aastal MK-sarjas debüteerinud norralanna jõudis oma karjääri jooksul poodiumile 15 korral. Hoolimata 2015. aastani võistlemisest jäigi tal MK-sarjas oma sportlastee jooksul pjedestaali kõrgeimale astmele tõusmata. 

Tema tiitlivõistluste medalid pärinevad naiste teatesõitudest. Skofterudi auhinnakapis on 2010. aasta OM-kuld ja 2005. ja 2011. aasta MM-kuld.