Madridi Reali näitus osutus tõeliseks hitiks.Foto: Eesti spordi- ja olümpiamuuseum
Jalgpall
19. august 2019, 15:54

Teekond väikese imeni: kuidas spordimuuseum Madridi Reali ära võlus ja miljonite inimesteni küündis

Täpselt aasta tagasi oli Eesti spordi- ja olümpiamuuseumis Tartus kahe nädala jooksul avatud näitus maailma kõigi aegade parima jalgpalliklubi Madridi Reali auhindade ja muude rariteetidega. Kuidas see võimalikuks sai?

Eelmise aasta suvepuhkus läks Eesti spordi- ja olümpiamuuseumi juhatajal Siim Randojal tuksi. Selle rikkus ootamatult täitunud unistus, mis sündis Tallinnas korraldatud UEFA superkarika mängust Madridi Reali ja Madridi Atletico vahel.

„See oli tõesti pigem unistus, mis mu peas tekkis, aga eelmise aasta juunis võtsin ikkagi ühendust Hispaania saatkonnaga Eestis,“ rääkis Siim Randoja. „Käisin neil külas, rääkisin, mis me oleme muuseumis teinud ja kuidas arenenud. Meie oleme neile ju ikkagi Euroopa ääremaa. Nad olid sõbralikud ja lahked, aga andsid kohe mõista, et liiga palju loota ei tasu. Et suveaeg pealekauba, asjad liiguvad aeglaselt jne. Nad soostusid mu ettepaneku edastama mõlemale klubile. Atleticoga sain otsekontakti ja nendega toimuski tihedam suhtlus. Neil oli pikk küsimustik ja mida kõike pidi seal täitma oma muuseumi tegemiste kohta! Muidugi huvitas neid, kas Real ka osaleb, kes näituse kokku paneb, kas mõlemal klubil on kasutada võrdne pind, milline on arvatav külastajate arv ja millised on muuseumi lahtiolekuajad.“

Mäng toimus 15. augustil Tallinnas A. Le Coq Arenal. Oli juba juuli teine pool, Siim Randoja esimene puhkusepäev, kui Real võttis ühendust ja teatas, et nad on nõus. Selle järel Atletico loobus viisakalt. Tartus läks aga väga kiireks. Pidi leidma logistikafirma, kes asjad kohale toimetaks, ja kõik esemed pidi kindlustama.

„Eksponaate oli üle 50 ja nende kogukaal 150 kilogrammi,“ meenutas Siim Randoja. „Nende seas olid suured karikad, mille klubi oli sel sajandil võitnud, aga ka piletid, särgid, kavad, pallid ja FIFA antud meene selle kohta, et tegemist on 20. sajandi maailma parima klubiga. Aga oli ka särk, millega Real 15. augustil Tallinnas mängis. Kõik need esemed olid Reali oma muuseumist ja saadeti meile märgistatuna.“

Näitus andis julgust ja lisas staatust

Randoja sõnul läks kõige suurem aur selle peale, et tekitada partneris usaldust. Lõpuks see õnnestus, sest esemed pandi lennukiga teele ja Realist ei tulnud koos nendega ühtegi saatjat. Lepingud vahetati kirja teel ja allkirjastati 24 tundi enne eksponaatide teelepanekut.

„Meil oli pelgu isegi rohkem kui neil, sest meile oli tegemist esimese sellise rahvusvahelise projektiga ja sellise partneriga!“ rääkis Randoja, kelle sõnul oli suur osa Hispaania saatkonnal, kes andis Realile meie muuseumi kohta positiivse hinnangu. Esemed jõudsid Eestisse augusti alguses ja 10. augustil oli näituse avamine, kuhu tuldi ka Hispaania saatkonnast.

Näituse tarvis korraldati ümber ajutise näituse saal ning Reali trofeed paigutati 50 ruutmeetrile.

Otsustades kindlustusväärtuse järgi olid kõige väärtuslikumad eksponaadid suured karikad. Väga suure kindlustusväärtusega olid ka mängupiletid. Sellepärast tugevdas muuseum valvet ja kõige olulisemad karikad olid öösel eraldi hoidlas.

Näituse õnnestumisesse andsid panuse kõik muuseumi töötajad, kes said tänu niisuguse rahvusvahelise projekti läbiviimisele hindamatu kogemuse.

„Me saime oma portfooliosse väärtusliku õnnestumise, mis andis hoogu ja söakust, et korraldada eestlaste seas populaarse Kaunase Žalgirise korvpallimeeskonna näitus,“ selgitas Siim Randoja, kelle sõnul andis see muuseumile juurde ka rahvusvahelist staatust. „Žalgiris oli valmis kohe tulema ja olen kindel, et Reali näitusel oli selles oma osa. Real on maailma edukaim klubi, see on spordiüleselt saavutamatu tipp ükskõik kellele. Seda fakti tajuvad tõenäoliselt kõik, kellega edaspidi soovime koostööd teha. Jah, meie baas on Eesti sport ja selle ajalugu, aga tahame eestlastele näidata ka maailma asju.“

Madridi Reali näituse korraldamine Tartus oli erakordne ka selle poolest, et Hispaania superklubil pole kombeks teha rändnäitusi. Teatud määral oli see ka neile riskantne. Aga nad olid positiivselt üllatunud, kui nägid, kui kena ja ilus kõik välja nägi, ning jagasid seda ka klubi Facebooki lehel.

Tartus külastasid näitust tuhanded inimesed hoolimata sellest, et see oli avatud vaid kaks nädalat ja eelreklaami ei saanud palju teha. Siim Randoja toob välja veel ühe aspekti: „Kindlasti mängis kaasa asjaolu, et Euroopa klubivõistluste karikad tegid suvel turnee mööda Eestit. See tõmbas osa potentsiaalseid näitusekülastajaid ära. Aga kokkuvõttes saime väga positiivset tagasisidet sotsiaalmeedias, oma külalisteraamatus ja inimestega otse suheldes! Imestati, et Eestis on võimalik selliseid asju organiseerida. On küll – kõik võib alguse saada unistusest.“

* * * 

Mida näha sai?

Muu hulgas olid näitusel väljas:

  • Meistrite liiga meistrikarikas (tähtsaim klubijalgpalli autasu maailmas)
  • Hispaania liiga meistrikarikas
  • FIFA 20. sajandi parima jalgpalliklubi autasu
  • FIFA klubide maailmameistrivõistluste meistrikarikas
  • UEFA varasema superkarika mängu meistrikarikas
  • Kõigi 21. sajandil võidetud Meistrite liiga ja superkarika finaalide varustus (mängusärgid, mängupallid, võitjamedalid, mängukavad jms)
  • Tallinnas toimunud superkarika mängu mänguvorm
  • Näituse tarbeks arhiivimaterjalidest koostatud ja litsentseeritud emotsioonivideo Real Madridi võitudest superkarika mängudes

* * *

  • 23 päeva läks Madridi Reali esmasest valmisolekust oma rariteedid Tartusse sõidutada kuni näituse avapäevani
  • Üle viie korra kasvas muuseumi augustikuu müügitulu võrreldes 2017. ja üle 16 korra võrreldes 2016. aastaga
  • 4 547 446 jälgijaga Madridi Reali Facebooki leht kajastas koostööprojekti korduvalt
  • Üle 100 e-kirja ja vahetas Eesti spordi- ja olümpiamuuseum Madridi Reali klubiga, et näitus saaks toimuda
  • Louvre'i aarded KUMU-s on tabav võrdlus selle kohta, millega meie spordi- ja olümpiamuuseum hakkama sai
  • Üks külastaja kirjutas külalisteraamatusse: “Trofeesid võiks vaatama jäädagi!“ Paljud tulid Tartusse vaid selle pärast

Loe ajakirja Jalka varasemaid numbreid siit.