Christian Coleman (vasakul) on ainuke mees, kel Usain Bolti vastu vaid võite tunnistada.Foto: AP/Scanpix
Doping
22. august 2019, 16:02

OIOI! Maailmarekordiomanik on mitu korda jätnud dopingukontrolli ilmumata (4)

Doping kergejõustikus on väga aktuaalne teema. Kui aegade suurim atleet Usain Bolt on üks väheseid, kes keelatud ainega kunagi pole vahele jäänud, siis tema eelkäijatel ega mantlipärijatel pole sageli nii puhtalt õnnestunud tegutseda. Nüüd selgus, et 60 m jooksu maailmarekordiomanik Christian Coleman pole viimase 12 kuu jooksul kolmel korral dopingukontrolli ilmunud.

Ameeriklane püüab vaidlustada ühte kolmest juhust, ent kui see ei peaks õnnestuma, võib teda oodata pikk võistluskeeld. Ohus on nii selle aasta maailmameistrivõistlused Dohas kui ka järgmise aasta Tokyo olümpiamängud. USA dopinguagentuuri andmetel võib kolme kontrolli ilmumata jätmise korral kaasneda kuni kaheaastane võistluskeeld, seda kusjuures esimese sellise rikkumise puhul. 

Hiljuti Nike'ga hiigellepingu sõlminud - kuuldavasti ulatub palgatšeki suurus üle miljoni euro - Colemani on peetud Bolti mantlipärijaks. Tunamullu, mil suur jamaikalane karjääri lõpetas, võitis Ameerika välejalg MM-ilt hõbeda. Samas jooksus finišeeris tema järel Bolt, ette jäi vaid kaasmaalane Justin Gatlin. Järgmisi aastaid on kiire stardiga Coleman domineerinud, mullu jooksis ta 100 meetris end kõigi aegade seitsmendaks meheks (9,79). Sisehooajal oli ta purustanud 60 meetri jooksus maailmarekordi ajaga 6,34. 

Sel aastal kannab Coleman Dohas favoriidikoormat 100 meetri jooksus, kuid ta püüab ka poole pikemal distantsil edukalt esineda. Tõsi, seal on suursoosikuks hoopis Noah Lyles, kes juhib hooaja edetabelit ajaga 19,50.