Odaviskaja Magnus Kirt on Pärnu võistluse eel jätkuvalt heas hoos: laupäeval sai ta Kadriorus tulemuseks 87.57 ja pühapäeval Birminghamis 85.29. Foto: Stanislav Moshkov
Spordivaria
22. august 2019, 17:45

Suur kergejõustik Pärnu Rannastaadionil: Magnus Kirt vs. odaviske maailmameister

Laupäeval kell 16 Pärnu Rannastaadionil algava kergejõustikuõhtu peaala on odavise, sest tänavu Eesti rekordiks 90.61 visanud ja sellega maailma edetabelit juhtiv Magnus Kirt kohtub tugeva konkurendiga Tšehhist.

Nimelt astub võistlustulle 2013. aastal Moskvas maailmameistriks tulnud ja aasta varem Londoni olümpiamängudel pronksi võitnud Vítězslav Vezelý (isiklik rekord 88.34), keda treenib legendaarne maailmarekordimees, kolmekordne olümpiavõitja ja maailmameister Jan Železný.

Kõrgesse mängu püüavad sekkuda viie aasta tagune juunioride maailmameister lätlane Gatis Čakšs (83.89), kaks aastat tagasi just Pärnus siiani kehtiva isikliku rekordi püstitanud Valgevene meister Pavel Mialeška (85.01) ning Tanel Laanmäe (85.04). Pärnu staadioni rekord on 2017. aastal Magnus Kirdi visatud 85.41.

Mõneti uskumatu, aga hoolimata sellest, et Eesti mees juhib tänavust maailma edetabelit, on naaberriikide odaviske rekordid paremad kui Kirdi tulemus 90.61. Läti rekordi 90.73 viskas Vadims Vasiļevskis 2007. aastal Tallinnas, Venemaa rekord on Sergei Makarovi visatud 92.61 ja Soome rekordimees Aki Parviainen on tulemusega 93.09 maailma kõigi aegade neljas odaviskaja.

Pärnu võistluse korraldajad on välja pannud IAAF-i Teemantliiga etapivõidu honorariga võrdse motivatsioonipreemia 10 000 USA dollarit, kui Kirt Läti rekordi purustab. Kui oda lendab kaugemale kui Venemaa tippmark, siis on preemia sellest poole suurem, ning Soome rekordile tuule alla tegemise korral see koguni kolmekordistatakse.

Meeste kettaheites tuleb Rio olümpiamängude neljandal mehel Martin Kupperil (isiklik rekord 66.67) esikoha eest võidelda heitega 67.78 maailma tänavuses edetabelis viiendal kohal asuva norralase Ola Stunes Isenega.

Meeste kuulitõukes tahab Eesti rekordimees Kristo Galeta taas tugevalt esineda. Talle pakuvad konkurentsi Valgevene meister Aleksei Nichipar (20.52) ja Eesti tulevikulootus Jander Heil (18.95).

Naiste kaugushüppes tuleb Eesti rekordinaine Ksenija Balta (rekord 6.87) Pärnusse kindla eesmärgiga ületada Doha maailmameistrivõistluste normatiiv 6.72. Kümme sentimeetrit enam (6.82) tähendaks juba ka Tōkyō olümpianormi alistamist. Ja sealt edasi jääb Eesti rekordini vaid viis sentimeetrit. Eesti meistrivõistlustel näidatud pikad katsed annavad lootust, et vähemalt üks neist sihtidest võiks laupäeval olla võimalik.

Meeste kaugushüppes on võidupretendentideks lätlane Elvijs Misāns (8.08) ja Hans-Christian Hausenberg (isiklik rekord 7.86). Pärnu Rannastaadioni rekord (7.84) kuulub ukrainlasest EM-i pronksi Sergei Nikiforovi nimele.

Staadioni kõrval asuval heiteväljakul saab naiste vasaraheites näha tulist duelli Eesti rekordiomaniku Anna-Maria Oreli (69.85) ja endise rekordinaise Kati Ojaloo (67.26) vahel.