Magic Johnson viskel.Foto: AP/Scanpix
Spordivaria
26. august 2019, 17:14

MEENUTUS | Sportlased, kes šokeerisid karjääri lõpetamisega maailma (1)

Ameerika jalgpalli profiliiga NFL toibub šokist, mida tekitas Indianapolis Coltsi 29aastase mängujuhi Andrew Lucki ootamatu teade karjääri lõpetamisest. Õhtuleht viskas seepeale pilgu minevikku, et meenutada veel viit väga ootamatut taandumist.

Tennisist Justine Henin
Lõpetas karjääri aastal 2008 25aastaselt.

Belgia tenniseäss oli maailma edetabeli esinumber, kel oli käsil 32 mängu pikkune võiduseeria, kui ta lausus pressikonverentsil ootamatud sõnad. Üllatusmomenti võimendas seegi, et seitsmekordne Suure Slämmi võitja teatas lõpetamisest ilma suuremate emotsioonideta.

"Ma ei tunne kurbust, vaid pigem kergendust," sõnas ta. "Tean, et see on paljude jaoks šokk, aga olen seda otsust kaua ja hoolega vaaginud."

16 kuud hiljem pidi ta oma sõnu sööma ja naasis areenile, kuid mitte kauaks, sest sai 2010. aasta Wimbledonil nii tõsise küünarnukivigastuse, mis sundis ta 2011. aasta jaanuaris lõplikult reketi kotti panema.

Justine Henin võitis karjääri jooksul nii mõndagi, sealhulgas Porsche Boxteri. Foto: Reuters/Scanpix

Tennisist Björn Borg
Lõpetas karjääri aastal 1983 26aastaselt. 

On inimesi, kes arvavad praegugi, et rootslane võiks vabalt olla kõigi aegade suurim meestennisist, kui ta poleks nii vara spordist loobunud. Ta taandus 11kordse Suure Slämmi võitjana (6 Prantsusmaal, 5 Wimbledonis).

Oli jaanuar 1983, kui Borg mängis Tais sõumatše ja temalt küsiti pressikonverentsil tulevaste turniiride kohta. "Mul pole midagi kommenteerida, peale selle, et ma lõpetan karjääri," vastas rootslane ootamatult.

Ta selgitas, et tennis lihtsalt ei paku talle enam lõbu ning ta ei suuda 100 protsenti pingutada. Aga temagi ei jaksanud lõplikult kiusatusele vastu panna, vaid naasis väljakule kaheksa aastat hiljem. Tema hooaegu 1991–93 meenutatakse pigem naeruvääristavalt, sest ta oli enese hale vari.

Björn Borg aastal 1980. Foto: AP/Scanpix

Korvpallur Michael Jordan
Lõpetas aastal 1993 30aastaselt.

Jordan oli tippvormis ning äsja tulnud Chicago Bullsiga kolmandat korda järjest NBA-meistriks, kui ta edastas maailmale üllatava sõnumi. Veelgi ootamatum oli legendi otsus hakata pesapalluriks.

Ta põhjendas hiljem, et lõpetamismõtetele andis hoogu juurde tema isa mõrv paar kuud varem. 

Ometi ei olnud otsus lõplik. Jordan oli juba 1995. aasta kevadel kõpsti korvpalliplatsil tagasi ning aitas Bullsi aastatel 1996–98 NBA tšempioniks ja kinnistas oma legendistaatust.

1999. aasta jaanuaris lõpetas ta teist korda karjääri, et kaks ja pool aastat hiljem teha veel üks tagasitulek. Sedapuhku Washington Wizardsisse, kus ta mängis kaks hooaega enne, kui 40aastaselt lõplikult spordist taandus.

Michael Jordan vedas Chicago Bullsi kuus korda NBA meistriks. Foto: AP/Scanpix

Korvpallur Magic Johnson
Lõpetas aastal 1991 31aastaselt.

Kaks aastat enne Jordani uudist šokeeris korvpallimaailma Magic Johnson, kes teatas vahetult enne hooaja 1991–92 algust, et riputab ketsid varna, sest on HIV-positiivne. Viiekordne NBA meister pühendus seejärel inimeste AIDSi-teemalise teadlikkuse tõstmisele.

Aga korvpallistki polnud pääsu, sest fännid valisid ta 1992. aasta NBA tähtede mängule ning ta kaasati 1992. olümpiamängudeks USA koondisesse. Tõsi, Johnson mängis seal põlvehäda tõttu ebaregulaarselt, kuid andis siiski viisaka panuse legendaarse Dream Teami kuldmedali võitu.

Haigusest hoolimata on Johnson jätkuvalt elus ja tähistas 14. augustil 60. juubelit.

Vormelisõitja Nico Rosberg
Lõpetas aastal 2016 31aastaselt.

Soome juurtega sakslane oli äsja võitnud oma esimese F1-sarja MM-tiitli, kui teatas FIA auhinnatseremoonial, et aitab küll. Rosberg põhjendas ootamatut otsust sellega, et täitis oma sportliku eesmärgi ning soovib veeta rohkem aega perega. 

"Kõik need 25 aastat, mis ma olen võidusõidumaailmas veetnud, on minu unistuseks olnud vormel 1 maailmameistri tiitel. See on olnud minu eesmärk läbi ränga töö, valu ja ohverduste. Ja nüüd ma olen sellega hakkama saanud. Ronisin mäetippu ja tundub õige seal lõpetada. Tugevaim tunne, mis mind praegu valdab, on sügav tänu kõigile, kes mind unistuse täitumise teel toetasid," sõnas ta toona.

Nico Rosbergi tiitlirõõm. Viis päeva hiljem teatas ta karjääri lõpetamisest. Foto: AP/Scanpix

"Lõppenud hooaeg oli kuradi karm. Pingutasin eelmise kahe aasta pettumuste valguses tänavu igas vallas kui hull. Möödunud ebaõnnestumised ajasid mu motivatsiooni enneolematutesse kõrgustesse, millesarnast ma polnud kunagi varem kogenud.

Mõistagi avaldas see mõju minu lähedastele, see oli kogu pere ühine pingutus ja ohverdus. Mul pole piisavalt sõnu, et tänada oma abikaasat Viviani, ta on olnud fantastiline. Ta mõistis, et tänavune aasta oli meie suur võimalus eesmärgini jõuda ning andis mulle piisavalt ruumi, et saaksin võidusõitude vahel täielikult taastuda. Ta vaatas igal ööl meie tütre järele ja seadis meistrivõistlused esikohale.

Jaapani GP võiduga, mil kõik tuli minu enda kätesse, algas suur surve ning esimest korda tulid mu pähe mõtted, et lõpetan karjääri, kui tulen maailmameistriks."

Siiani pole Rosberg veel vormelirooli naasnud.