Stefan Arand võitis GT-30 klassi Euroopa meistritiitli.Foto: Eesti Veemoto Liit
Auto-Moto uudised
26. august 2019, 17:43

TUBLI! Eesti veemotosportlane võitis Euroopa meistritiitli ja lahkub tipus

Veemotosportlane Stefan Arand (17) võitis möödunud nädalavahetusel Rootsis Grisslinges GT-30 klassi Euroopa meistritiitli.

Kaks nädalat tagasi Soomes Kotkas sama paadiklassi MMil hõbemedali võitnud Arandi ülekaal oli nii võimas, et ta ei pidanud neljandasse sõitu üldse minemagi.

"Kuna sellel aastal oleme rohkem rõhku pannud F-4 klassile siis GT-30 on jäänud suhteliselt tagaplaanile. See võistlus osutus minu viimaseks GT-klassi paadiga ja nüüd saame täielikult tähelepanu suunata F-4 klassile. Oleme meeskonnaga väga õnnelikud, et saame GT-30 klassist tipus lahkuda!" sõnas Arand pressiteate vahendusel. 

Stefan Arand võitis GT-30 klassi Euroopa meistritiitli. Foto: Eesti Veemoto Liit

Lisaks Arandile olid stardis möödunud hooaja MM-pronks Kärol Soodla ja möödunud aasta MM-i viienda koha omanik Viktoria Soodla. Kärol sai EMil viienda koha, Viktoria katkestas esimeses sõidus tehnilise rikke tõttu.

Võistlusel osales kokku 20 pilooti. Kuivõrd reeglite järgi tohtis finaalis olla 15 paati, siis sõideti lisaks ajasõitudele ka kvalifikatsioonid.

Arand võitis ära ajasõidu ja oma grupi kvalifikatsiooni sõidu ning kindlustas omale parima stardikoha. Viktoria Soodla oli ajasõidus kuues, Kärol Soodla seitsmes. Mõlemad tüdrukud pääsesid kvalifikatsioonist edasi finaali.

Esimeses sõidus sai Arand parima lähte ja asus sõitu juhtima rootslaste William Sjöströmi (MM-pronks) ja Mikael Bengtssoni ees. Nende kannul olid lätlanna Laura Lakovica ja Kärol Soodla. Samas järjestuses ka esimene sõit lõppes.

Arandile tuli esimene sõiduvõit ja maksimaalsed 400 punkti. Kärol Soodla lõpetas sõidu viiendana. Kuuendalt kohalt startinud Viktoria Soodlal vedas tehnika alt ja tema jaoks oli võistlus lõppenud.

Teises stardis sööstis Arandi paat esikohalt minema, tema suurimal konkurendil William Sjöströmil aga ei käivitunud stardis mootor. Arand noppis sealtki maksimaalsed 400 punkti ja juhtis võistlust täiseduga. Teine oli Mikael Bengtsson ja kolmas Adam Wrenkler Rootsist.

Kärol Soodlal oli esimeses stardikurvis kokkupõrge Laura Lakovicaga Lätist ja kuna tema mootor sai kannatada, oli ta sunnitud teise sõidu katkestama.

Kolmandaks sõiduks oli tuul tõusnud ja tingimused läinud veel raskemaks. Kui stardist said kõik minema, siis sõidu keskel läks Adam Wrenkleri paat lendu ja kohtunikud katkestasid sõidu. Kordusstardis sai Arand järjekordselt parima lähte ja juhtis sõitu kuni läks lendu norraka Tobias Tellefseni paat. See tähendas punast lippu ehk sõit oli teist korda katkestatud.

Reeglite järgi ei saa kolmandat kordusstarti teha, mistõttu anti pilootidele selle sõidu eest pooled punktid. Seega teenis esikohal olnud Arand 200 punkti. Teine oli Anton Modin Rootsist ja kolmas Mikael Bengtsson. Kärol Soodla lõpetas sõidu neljandana.

Stefanil oli esimese kolme sõidu tulemusena koos 1000 punkti ja Euroopa meistritiitel kindlustatud, seega polnud tarvis neljandasse sõitu minna.

Stefan Arand (paremal) võitis GT-30 klassi Euroopa meistritiitli. Foto: Eesti Veemoto Liit

Neljanda sõidu stardisirgel läks lendu liidrikohalt startinud Anton Modini paat, mis tähendas järjekordset punast lippu.

Kordusstardis enam viperusi ei olnud ja neljanda sõidu võit kuulus Mikael Bengtssonile, teine oli Kärol Soodla ja kolmas Laura Lakovica.

Arandi järel võitis hõbeda Mikael Bengtsson ja pronksi Laura Lakovicale.