Eesti paarisaeruline neljapaat Austrias toimuval MMil.Foto: Fred Killing
Sõudmine
27. august 2019, 12:20

HEA TÖÖ! Eesti sõudmise au ja uhkus pääses krahhist

Eesti sõudmise au ja uhkus, paarisaeruline neljapaat, vältis Austrias jätkuval MMil krahhi – vahesõidust pääseti poolfinaali.

Oma eelsõidus said Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Kaur Kuslap eelviimase koha ning pilet poolfinaali jäi tervelt 13,06 sekundi kaugusele. "Jäime itaallaste lainesse, rool läks risti ja sõit oli 450 meetri peal sisuliselt tehtud.

Paar päeva tagasi liikusime trennis sujuvalt, aga nüüd jäi tunne, et stardist distantsile üleminekut ei toimunudki," selgitas koondise peatreener Matti Killing sõudeliidu kodulehele. "Vaatame nüansid üle ning toome roolijala number ühe pealt Kuslapi juurest ära. Vahesõit selgitab tõe," 

Tänases vahesõidus olid Eesti konkurendid Hiina, Austria, Norra ja Leedu. Poolfinaali pääsuks tuli edestada vähemalt kahte paatkonda, muidu oleks järgmise aasta Tokyo olümpiamängudele jõudmine muutunud veelgi keerulisemaks, sest tuleval kevadel jagatakse välja vaid kaks kohta.

Eestlaste missioon poolfinaali pääseda õnnestus. Vahesõidu võitis küll kahekordse olümpiavõitja Olaf Tuftega tugevdatud Norra kvartett (5.47,08), kuid lähedal seiranud Eesti ei jäänud pikalt maha: ajaks fikseeriti 5.48,93, millega edestati tugevat Hiinat täpselt kahe sekundiga.

Esimesena jäi suurest mängust välja Austria (5.53,93) ning täiesti alt läks 2017. aasta maailmameister Leedu (6.05,46). Teisest vahesõidust liikusid 12 parema sekka Suurbritannia (5.45,41), Uus-Meremaa (5.47,13) ja Ukraina (5.54,54).

"See oli juba vähe kobedam asi. Hiina küll surus meid, aga paar krõbedamat tõmmet ja asi oligi meie mõistes purgis. Ideaalist oleme kaugel ja oskustegi poolest on veel varu, aga seda kõike loodaks nüüd järgmistest sõitudest,“ rääkis Killing ja oli eriti rahul, et üle pika aja tuli startki korralikult välja.

Tokyo olümpiapääse lunastavad MMi kaheksa paremat paatkonda, poolfinaalid sõutakse neljapäeval.