Eesti võrkpallinaiskond. Foto: cev.eu
Võrkpall
28. august 2019, 20:17

Eesti võrkpallinaised lõpetasid EMi vinge lahinguga: „Tõestasime, et me ikka oskame mängida.“ (4)

Eesti võrkpallinaiskond lõpetas EMi debüüdi vinge esitusega tugeva Aserbaidžaani vastu, paraku tuli vastu võtta napp 2:3 (20:25, 25:18, 22:25, 25:22, 11:15) kaotus.

Nagu mitmes varasemaski matšis püsis Eesti avageimis mõnda aega mängus, kuid otsustavatel hetkedel olid vastased kindlamad. Sel korral tegi Aserbaidžaan otsustava spurdi 18:16 eduseisult, teenides neli punkti jutti.

Pärast väikest pausi tundus, et mäng jätkub samas rütmis. Teise geimi 1:5 kaotusseisult võttis Eesti koondise loots Andrei Ojamets aja maha ning sellest oli palju kasu. Meie naised jõudsid 9:9 viigini ning mõnda aega hiljem särasid tablool juba 19:11 edunumbrid. Aseritel enam võimalust ei tekkinudki! 

Eestlannad alustasid heas rütmis ka kolmandat geimi, üsna nobedalt haarati viiepunktiline (10:5) edu. Vastastel õnnestus aga järgi jõuda ning juhtimagi pääseda. Meie naised veel võitlesid, küll taas oli tähtsatel punktidel paremad aserid. 

Neljandas geimis said eestlannad taas hästi minema ning pääsesid jälle viiega (11:6) ette. Sel korral enam võimalust käest ei antud. Vastased jõudsid küll veel kahe punkti (22:24) kaugusele, ent ei enamat. Ühtlasi sai selgeks, et Eesti lahkub EMilt vähemalt ühe punktiga!

Otsustavas viiendas geimis said paremini minema aserid, pääsedes 6:2 juhtima, kuid eestlannad vastasid 4:0 vahespurdiga ja jõudsid viigini. Matši lõpus võttis kogenum vastane siiski oma. 

Eesti poolelt oli resultatiivseim 24 punkti (rünnakuprotsent 42) toonud Kertu Laak. Vastaste poolelt tegi paksu pahandust Polina Rahimova, kelle arvele jäi 27 silma (50%).

Ojamets ütles võrkpalliliidule antud intervjuus, et võib naiskonna üle uhke olla: "Tõestasime, et me ikka oskame mängida. Selline turniir on meie jaoks esimene ja see on eriline kogemus, mis paneb mängijate ja treenerite peale suure surve. Igal juhul olen naiste üle uhke, suutsime mängida väga hästi ja võidelda lõpuni.

Kui suudame Aserbaidžaaniga, kes oli kaks aastat tagasi Euroopa neljas, niimoodi mängida, siis langeb küsimus ära neil, kes küsisid, kuidas me siia turniirile saime. Me lihtsalt ei suuda kõiki mänge niimoodi mängida ja selge see, et palju oli psühholoogilisi aspekte.

Täna neid takistusi enam ei olnud ja oli vaja välja panna kõik, mis sisse jäi. See pole kusjuures lihtne, sest neli mängu oli seljataga ja edasipääsuks šanssi meil polnud. Tähtis on, et sul on Eesti koondise särk seljas ja sa ei taha kunagi niisama platsile minna. See pole siin mingi külaturniir, mängus on rahvustunded ja mul on naiste üle uhke tunne!"

Aserbaidžaani naiskond on ajalooliselt olnud väga tugev, näiteks eelmisel EMil jõuti poolfinaali ning teeniti neljas koht. Lisaks on korduvalt mängitud MMi finaalturniiril. 

Eestlannad lõpetasid ajaloo esimese EMi viie kaotuse, kuid ühe punkti ning hindamatu kogemusega. Enne tänast jäädi Ungarile ja Hollandile alla kuivalt, Rumeenialt ja Horvaatialt rööviti üks geim.