Magnus Kirt ja Heiko Väät. Foto: Stanislav Moškov
Kergejõustik
30. august 2019, 13:31

Kirdi treener kiidab hoolealust: närvikava on Magnusel tõesti hea (2)

Magnus Kirt oli eile õhtul Zürichis toimunud Teemantliiga finaaletapil enne viimast vooru esimene mees, kel poodiumile asja poleks olnud. Tõrvalasele see aga ei sobinud ning viimase katsega saatis ta oda 89.13 peale, napsates nõndaviisi vinges konkurentsis esikoha. 

"Õnneks tuli Magnus rongi alt välja," on Kirdi tehnikatreeneri Heiko Väädi esimesed sõnad, kui Õhtuleht palub tal eilset emotsiooni kirjeldada. Juhendaja sõnul andsid eestlase varasemad tulemused – 77.54, 85.26, 83.66, 85.68 ja 85.42 – lootust, et äkki viimasel katsel tuleb, kuid võistlussituatsiooni ei saa ette ennustada. 

"Kunagi ei tea, kuidas hoojooks õnnestub ja kuidas jõud odasse läheb. Omakeskis arutasime, et kui 87 tuleb, on hästi, aga tuli hoopis 89. Viimaseks katseks sai kõik klappipma," jätkab ta rõõmsal noodil. 

Viimase katsega ennast neljandalt kohalt esimeseks visanud Kirt süstis oma 89meetrise odakaarega kindlasti usku endasse ning kogu Eesti rahvasse. 

"Närvikava on Magnusel tõesti hea. Ta näitas ära, et võib ennast tõestada nii esimese kui ka viimase katsega. See andis talle tiitlivõistluseks kindlustunnet ka," arvab Väät. 

Heiko Väät (paremal). Foto: Alar Truu

Nimelt polnud Kirt tänavu Teemantliiga etapil veel triumfeerinud. Oslos (84.74) oli temast parem Johannes Vetter (85.27), Monacos (87.47) edestas teda Andreas Hoffmann (87.84), Birgminghamis (85.29) saatsid oda kaugemale Jakub Vadlejch (85.78) ja Chao-Tsun Cheng (87.75).

"Kindlasti andis selline magus võit tiitlivõistluseks enesekindlust. Eile oli kohal seltskond, kes on MMil medalinõudlejad. Aga ei saa loorberitele puhkama jääda, sest seda medalit tahavad paljud," lausub Väät elutargalt. 

Ainsana tänavu 90 meetri joone ületanud Kirt on sel hooaja oda lennutanud 13 võistlusel. Kui oma hooaja avastarti pidi tõrvalane kerge alaseljavigastuse tõttu paar nädalat edasi lükkama, siis pärast seda suuremaid probleeme esinenud pole. 

"Hooaja eel olid mõned tagasilöögid, mistõttu jäi paar võistlust tegemata. Aga hooaeg on näidanud, et see on kokkuvõttes isegi hea," sõnab Väät.

Ta lisab, et pisihädasid leidub ikka, kuid neist ei maksa suurt numbrit teha: "Näita mulle tippsportlast, kellel midagi ei valuta. Eks see näitabki klassi, kui tippsportlane suudab probleemidest ja valudest üle olla. Võtame [Johannes] Vetteri. Teda on terve hooaja vigastused kimbutanud, kuid ta üritab väheste võistlustega ennast ikkagi MMiks vormi sättida."

Enne MMi saadab maailma hooaja edetabelijuht oda taevapoole veel 9.-10. septembril Valgevenes Minskis, kus toimub USA ja Euroopa kergejõustikukoondiste võistkondlik matš. Ülejärgmine start on aga juba Dohas. Odaviske finaalvõistlus toimub 6. oktoobril.