Eesti ja Hollandi naiste EM-valikmäng Lilleküla staadionil.Foto: Erki Pärnaku
Jalgpall
30. august 2019, 20:54

GALERII | Jalgpallinaiskond jättis hinge väljakule, kuid Euroopa meister lõi seitse (2)

Eesti naiste jalgpallikoondis alustas 2021. aasta Euroopa meistrivõistluste valiksarja 0:7 kaotusega Hollandile, kes on valitsev Euroopa meister ja tänavuse MMi hõbe.

Ootamatult julge 4-4-2 asetuse sisse võtnud Eesti puur püsis puhtana 27. minutini, mil Hollandi tipuründaja Vivianne Miedema mängis end ühe pettega löögile ja vajutas vasakuga 17 meetrilt ristnurka. See oli Miedema 62. värav 83 koondisemängus. Jõhker statistika!

Aga Eesti väravalükk võinuks avaneda juba avaminutil, kui paremäär Lineth Beerensteyn andis terava palli trahvikasti, kuid Inna Zlidnis blokeeris palli Hollandi ründaja nina eest. 3. minutil tõrjus Getriin Strigin Jill Roordi kauglöögi latti.

19. minutil raksus Eesti värava post, löögi autoriks Miedema. Sealt põrkus pall värava ette, kuid eestlannad viskusid ennastsalgavalt järjest mitme pealelöögi ette. Hingestatuse taha ei jäänud meie piigadel midagi. Terve mängu jooksul blokeeriti seitse vastase lööki.

Ka peatreener Jarmo Matikainen andis endast kõik. Ta ergutas ja juhendas eestlannasid sõna otseses mõttes vahet pidamata 90 minutit. Inglisekeelsed hüüded "surve!", "lähemale!" ja "liinid üles!" kaikusid üle Lilleküla staadioni rohkem kui mistahes muu heli. 

Eesti peatreener Jarmo Matikainen juehndas omasid terve kohtumise jooksul aktiivselt. Foto: Erki Pärnaku

Paraku meistriklassi vastu ei saa. Neli minutit pärast 1:0 väravat raksatas Anouk Dekkeri löök latti ning tagasipõrkunud pallile jõudis esimesena jaole Roord – 0:2. 40. minutil keerutas Sherida Spitse trahvikastijoonelt karistuslöögi üle müüri Strigini selja taha – 0:3.

Keskpoolkaitsja Spitse, kel vaatamata 29 eluaastale kirjas juba 170 koondisemängu, näitas oma head löögijalga uuesti 51. minutil. Sedapuhku umbes 25 meetrilt ja alla nurka – 0:4.

Getriin Strigin oli Sherida Spitse trahvilöökide vastu võimetu. Foto: Erki Pärnaku

Londoni Arsenalis töötav Miedema sai Tallinnas kirja ka 63. koondisevärava, kui pani 69. minutil mõnelt meetrilt jala vastu Shanice van de Sandeni madalale tsenderdusele – 0:5. Kuuenda palli lõi Strigini selja taha 81. minutil peaga keskkaitsja Dominique Bloodworth ja seitsmenda palli 85. minutil samuti peaga Ellen Jansen.

Kõiki Hollandi ohtlikke rünnakuid ei olegi mõtet üles loetleda, piisab statistikast – nad lõid mängu jooksul palli 33 korda Eesti värava poole, neist 14 raamide vahele. Eesti saagiks jäi üks karistus-, üks nurga- ja üks pealelöök.

Haruldased olid juhud, kui meie naiskond pääses palliga Hollandi väljaku poole. Aga nendele vähestele momentidele reageeris 1881pealine publik meeldiva entusiasmi ja rõõmuga. 

Kuigi liiklus oli täielikult ühesuunaline, oleks patt ütelda, et eestlannad jäid häbisse, sest nad säilitasid võitlusvaimu ka piimhappe üledoosi ja nukra skoori kiuste. Mäng peegeldas lihtsalt ausalt tasemevahet maailma tipu ja suures osas amatööridest koosneva Eesti vahel.

Standings provided by Sofascore LiveScore