Jarmo Matikainen.Foto: Stanislav Moshkov
Jalgpall
30. august 2019, 21:42

Eesti naiskonna peatreener: tüdrukute julgus, keskendumine ja mentaliteet olid esmaklassilised (2)

Eesti naiste jalgpallikoondis alustas 2021. aasta Euroopa meistrivõistluste valiksarja 0:7 kaotusega Hollandile, kes on valitsev Euroopa meister ja tänavuse MMi hõbe.

"Kui me oleks suutnud vältida kolme väravat, olnuks perfektne esitus," sõnas mängu järel Eesti peatreener Jarmo Matikainen. "Rääkisime ka enne mängu, et eesmärk on esituses, mitte tulemuses. Pean ütlema, et tüdrukute julgus, keskendumine ja mentaliteet olid esmaklassilised.

Aga mõne suurepärase kvaliteedi avaldumise momendi vastu lihtsalt ei saa. Ütlesin mängijatele kohe pärast mängu, et meie eesmärk oli hea esitus. Ja see oli tõesti väga hea esitus, aga olnuks perfektne, kui suutnuksime vältida kolme väravat."

Millist kolme? "Pean videost üle vaatama, aga minu meelest oli mõned olukorrad, kus oleksime pidanud varem oma liinid korda tegema. Tundsin esmamulje pealt, et saanuksime teha paremini, aga täpsema kommentaari jaoks pean enne video üle vaatama."

Eesti läks mängule ootamatul positiivse 4-4-2 asetusega. "Kui tahame areneda, siis pole mõtet iga kord strateegiat muuta," põhjendas Matikainen. "4-4-2 on väga hea formatsioon. See on paindlik, positiivne ja kui saame paremaks, võimaldab see rohkem pallita vastase väljaku poolel töötada. Pealegi olen näinud teiste tiimide esituses, et see töötab Hollandi vastu.

Me polnud paar aastat võistlusmänge pidanud ja kohe tuli vastu Euroopa meister. Jätkame tööd, et saada paremaks tehniliselt ja taktikaliselt. Mängijad on pühendunud. Jäin kõigiga väga rahule." 

Vasakul äärel 90 minutit rüganud Mari Liis Lillemäe: "Teadsime, et vastane on meist parem, aga me ei läinud sellegipoolest platsile tundega, et lähme kaotama või et kardame. Meil polnud hirmu sees, pigem mõtlesime, et lähme anname endast kõik. Kaotada polnud midagi."

Kui keeruline platsil oli? "Ei ütleks, et keeruline, pigem hea väljakutse. Väga äge oli end proovile panna sellise vastase vastu. Füüsiliselt oli muidugi raske."

Ta lisas, et temal tituleeritud vastased jalga värisema ei võtnud. "Usun, et mitte keegi meist ei läinud platsile tundes hirmu või aukartust. Äge oli mängida nende vastu."

Kuus päeva tagasi mängis Lillemäe Flora särgis Tartu Tammeka vastu, kas toda ja tänast mängutempot kannatab üldse kuidagi võrrelda? "Klappi ei löönud kindlasti kinni, aga vahe on suur. Seda ei anna võrrelda. Aga meil oli Floraga just kuu alguses Meistrite liiga, seal saime võrdlemisi tugevad mängud, seega võib öelda, et ettevalmistus oli korralik. Oleme just tulnud keskkonnast, kus pidanud rohkem pingutama."