Matti KillingFoto: Teet Malsroos
Sõudmine
31. august 2019, 20:00

Sõudjate treener kirus ebavõrdseid tingimusi: ilmselt jäi meil kirikusse mõni küünal panemata (2)

Eesti sõudmise au ja uhkus, paarisaeruline neljapaat, on aasta enne Tokyo olümpiamänge keerulises seisus. Kvartett Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Kaur Kuslap naaseb Austrias toimunud MMilt alles 12. kohaga, mistõttu pole neil jätkuvalt OM-piletit. 

MMil oleks paatkonnale Tokyo pääsme taganud koht esikaheksas. Kuna A-finaali ei jõutud, oli B-finaalis tarvis kindlasti jõuda esimese kahe sekka. Paraku otsustas vanajumal meie meestele enne sõitu radade ümberloosimisega vimka visata ning keerulistes oludes tuli eestlastel leppida viimase kohaga. 

„Tänane päev polnud sõudmise jaoks sportlik. Meid pandi ebavõrdsetele vetele ja täna polnud esimeselt veelt võimalik mingisugust tulemus välja sõita. Kui tähele panna, siis ilm oli selline, et kõik rajad tulidki finišisse järjest, 6-5-4-3-2-1,“ selgitab koondise peatreener Matti Killing.

„Tavaliselt paigutatakse tugevamad paadid keskele. Siin aga hakkasid nõrgemad paatkonnad kuuenda raja pealt järjest olümpiapileteid noppima. Seepärast kogu see ümberpaigutamise trall üldse peale hakkas,“ jätkab sõudeguru.

„Kuna meil polnud poolfinaalist head kohta ette näidata (eestlased jäid viimaseks – K.J.), saime paigutuse ebasoodsaimale radadest: keerutav külje- ja vastutuul, järgmisteks startideks valmistuvad paatkonnad – kõik see mõjutas.“

„Poisid küll üritasid, aga mida sa teed, kui sul on tuul vastu, aga teise ääre peal sõidetakse tuulevaikuses. Polnudki midagi teha. Täpselt nagu loos, nõnda ka tulemused. Ilmselt jäi meil kirikusse mõni küünal panemata ja seekord oli vanajumal lätlane,“ sõnab juhendaja. 

Seetõttu ei taha Killing oma hoolealuste tööle ka ühest hinnangut panna. „Oleks korraliku sõiduga peksa saanud, siis saaksime ennast süüdistada, aga seekord ei saanud täit pilti ette. Kui lõpuni ausad olla, siis jah, medaliväärilised me sel hooajal polnud, kuid esikaheksa tase oli meestes sees.“

Mis siis aga poolfinaalis juhtus? Seal põhjustas nigela tulemuse vale aeru ülekande valik. Kuna need jäeti seadistamata, ei õnnestunud meestel täit rammu tõmbesse panna. Ehk maakeeli – rapsiti tühja.

Meie neljapaat: Kaspar Taimsoo (vasakult), Tõnu Endrekson, Allar Raja, Kaur Kuslap. Foto: Fred Killing

Tõsi, Killing nendib, et õige ülekande puhul poleks nad poolfinalist ilmselt A-finaali ikkagi jõudnud, kuid parema paigutuse ja raja oleks see B-finaaliks andnud küll.

Paraku jääb meie sõudekvartett ilma ka nüüd 2017. aasta MM-pronksiga kaasnenud A-kategooria toetusest. Seda, kuidas rahakoti vähenemine ettevalmistust võiks mõjutada, Killing hetkel ennustada ei osanud. 

„Eks see ole nüüd sõudeliidu juhatuse teema. Kas leiame toetajaid juurde, et saaksime niimoodi ettevalmistust teha, et tuleval hooajal OM-pileti peale minna. Siin on adra seadmiseks õnneks vähe aega,“ üritas juhendaja optimistlikuks jääda.

Tokyo olümpiapääsme saamiseks tuleb meie paatkonnal nüüd kevadel osaleda kvalifikatsiooniregatil, kus jagatakse välja veel kaks lisapääset. 2012. aasta Londoni olümpia eel õnnestus meie kvartetil too kadalipp edukalt läbida.

Selleks, et maikuus head minekut näidata tuleb peatreeneri sõnul veetreeningutega alustada juba jaanuaris. Tänavu jõudis meie kvartett finantside puudumisel veele alles märtsis. "Meie senine metoodika on selline, et olla konkurentsivõimeline augustis-septembris. Nüüd on vaja talvel korralikult tööd teha ning see mai peale ümber rihtida," sõnab juhendaja.

Kui rääkida Tokyo olümpiast, siis seal on Killingu sõnul meestel ainult üks eesmärk: korrata Rio, kus saadi kaela pronksmedal, edu. 

„Me ei lähe oma viimast piletit püüdma, et olümpial niisama sõitu teha. Meil on ikkagi üks kindel siht,“ viitas Killing poodiumile. „Meestel on kõrgeid tiitleid küll, niisama sõitmise peale pole mõtet aega raisata.“

„Oleme puhkeaastad nüüd läbi elanud ning nüüd tahame vaid pedaali vajutada. Aga kõik mehed peavad aru saama, et selleks tuleb veel rohkem panustada kui tänavu. Meil on endil kindlasti varu sees ja iga mees saab olla füüsiliselt veel paremas vormis. Peame tagama eeldused, mis looks finaalikursi. Ning seal on juba kõik võimalik.“