Jacques Villeneuve.Foto: GEORG HOCHMUTH/APA
Auto-Moto uudised
1. september 2019, 09:17

Endine maailmameister vormelitalendi hirmsa surma valguses: noorte ohutaju on kadunud, arvatakse, et rajal saab kihutada nagu arvutimängus (5)

Vormel 2 sarja Belgia GP-l hukkus hirmsas ahelavariis Renault' F1 noortetiimi kuulunud Anthoine Hubert. 1997. aasta vormel 1 tšempion Jacques Villeneuve usub, et osati on selles süüdi arvutid. 

"Selline õnnetus teeb väga haiget. See on tänapäeval palju šokeerivam kui varem, mil sääraseid asju juhtus rohkem. Efekt on hoopis teine, sest praegusel ajastul tunnetavad väga vähesed mootorispordi ohte," ütles Villeneuve RTBFile.

Endine vormeliäss toob välja peamised põhjused.

"Vihkan tänapäeva vormelispordis kaht asja. Esiteks simulaatoreid. Selle asemel, et noored rajale lasta, istuvad nad nädalate kaupa simulaatoris ja kui rajale minnakse, siis kihutatakse nagu arvutimängus. Simulaatoris pole erilist stressi ega adrenaliini. Ohu ja riskitunnetus puudub," arutles ta. 

"Teine probleem on liialt suured asfaldiga kaetud ohutusalad. Sõitjad ütlevad pidevalt, et saavad tänu sellele rohkem riskida. Aga erinevalt kruusas või liivast pole asfaldil võimalik kiiresti seisma jääda. See on väga suur riskifaktor, millega paljud ei arvesta." 

Video õnnestusest, kus hukkus 22aastane Hubert: