Domantas Sabonis tõi Senegali vastu 13 punkti. Foto: Reuters/Scanpix
Korvpalli MM 2019
1. september 2019, 20:06

KORVPALLI MM | Leedult võimas jõudemonstratsioon, Prantsusmaa mängis äärepealt edu maha (1)

Hiinas jätkuvad korvpalli maailmameistrivõistlused. Täna peetud mängudes oli esmalt Leedu mäekõrguselt üle Senegalist, seejärel tegi võiduka alguse turniirile ka suurfavoriit USA.

H-grupis toimunud mängus haarasid leedulased kiirelt ohjad enda kätte. Juba esimese veerandi lõpuks jõuti 17punktilisse eduseisu. Samas taktis jätkati ka terve ülejäänud kohtumise vältel. Lõpuvile kõlades ilutsesid tablool numbrid 101:47 ehk senegallased said tervelt 54punktilise kaotuse. Väga ühtlaselt mänguaega jaotanud Leedu resultatiivseimad olid Domantas Sabonis ja Jonas Valanciunas, kes tõid mõlemad 13 silma. Senegali poole pealt keegi kahekohalise arvu punktideni ei jõudnudki. 

Leeduga samasse alagruppi kuuluv Austraalia alistas Kanada 108:92.

G-grupis läksid omavahel vastamisi Prantsusmaa ja Saksamaa. Avapoolaja tervelt 36:20 võitnud prantslased lubasid viimase 20 minutiga mängu põnevust sisse tuua. Naaberriigi koondis jõudis seitse sekundit enne lõppu kõigest kahe punkti kaugusele, kuid paraku võitmiseks jäi aega väheks.

Koheselt pärast Paul Zipseri tabavat kahepunktiviset tehti viga Prantsusmaa mängijale Evan Fournierile, kes vabaviskejoone tagant ei eksinud. Viimases lootuses saatis veel keskjoonelt palli korvi poole teele Maximillian Kleber, kuid paraku üritus ei õnnestunud. Prantsusmaa 78:74 võiduga lõppenud mängus oli üleplatsimeheks 26 silmaga Fournier. Sakslaste resultatiivseimad olid Johannes Voigtmann ja Dennis Schroder vastavalt 25 ja 23 punktiga.

Eduka sissejuhatuse MMile tegi ka E-gruppi kuuluv USA, kes alistas tulemusega 88:67 Tšehhi. Avaveerandi kolme punktiga võitnud korvpalli sünnimaa koondis vastaseid ohtlikku lähedusse ei lasknudki, poolajavile järel oli seis 43:29. Ka viimased kaks veerandit kuulusid ameeriklastele. USA parimana tõi 2018. aastal NBA uustulnuka auhinna pälvinud Donovan Mitchell 16 punkti. Üleplatsimeheks oli hoopis 17 silmaga Tšehhi mängija Tomas Satoransky, kes tabas väljakul 53,8% täpsusega viskeid.

Samuti E-grupis mängiv Türgi võitis Jaapanit kindlalt tulemusega 86:67. Kerge tööpäev oli Kreekal, kes oli F-grupis resultaadiga 85:60 parem Montenegrost. Võit vormistati juba poolajaks, mille lõppedes oli seis 42:16.