Rannajalgpallikoondislased Erol Kigaste (nr 5) ja Kevin Sooaluste võivad rõõmustada. Eesti pääses läbi õnne finaalturniirile. Foto: Stanislav Moškov
Rannajalgpall
2. september 2019, 16:18

HÕISSA! Imenapilt finaalturniirilt välja jäänud rannajalgpallikoondise õuele paistiski päike

Eesti rannajalgpallikoondis oli augusti kolmandal nädalal Itaalias Catanias toimunud Euroliiga B-divisjoni etapil kindlasti kõige õnnetum rahvusesindus. Nimelt olid meie mehed esimesed, kes finaalturniirist suu puhtaks pidid pühkima. Ja seda väravate vahe tõttu!

Nüüd, kaks nädalat hiljem, on koondislaste suunurgad taevapoole, sest nii-öelda õnneliku kaotajana pääsetakse ikkagi finalturniirile. 

Eesti koondis alistas B-divisjoni etapil Moldova 5:4 ning Leedu 7:4, kuid kaotas Ungarile lisaajal 4:5, mistõttu jäädi oma alagrupis madjarite järel teiseks.

Nelja alagrupi peale pääses edasi ka kolm paremat teise koha omanikku, kuid Eesti jäi selles võrdluses napilt viimaseks. Nii Rumeenia, Kasahstan kui ka Bulgaaria kogusid teistest gruppides kuus punkti, kuid edestasid Eestit parema väravate vahega. Eestil oli see +3, Rumeenial +5 ning Kasahstanil ja Bulgaarial +4.

Juba eelmisel neljapäeval ilmnes, et Bulgaaria koondisel on rahalised raskused, mistõttu ei pruugi nad Portugalis toimuvale finaalturniirile sõita. Nüüd sai see ka ametliku kinnituse ning bulgaarlaste asemel sõidavad Figueira da Fozi eestlased. 

Eesti alagrupivastasteks finaalturniiril on Rumeenia, Aserbaidžaan ja Tšehhi. Finaalturniiri võitja teenib tulevaks hooajaks koha A-divisjonis ehk Vana Maailma 12 parema seas. 

Eesti meeskonna treeneriks finaalturniiril on Aleksei Galkin, kes valmistab koondist mängudeks ette koos Kristian Marmoriga, kes läheb koondist sel korral esindama ka mängijana.

„Pärast Euroliiga etappi, kus selgus, et jäime ühe väravaga finaalturniirilt välja, oli koondise jaoks hooaeg tegelikult lõppenud. Silmad lõid särama, kui nädal-kaks tagasi jõudis minuni info, et esialgu Ungari ja hiljem Bulgaaria kaaluvad administratiivsetel põhjustel finaalturniirist loobumist," selgitas Marmor. 

"Meil tuli meil kiirelt tegutseda, sest võistkond oli vaja komplekteerida lühikese aja jooksul. Minu õnneks olid kohe enamik Catanias Euroliiga etapil käinutest valmis sõitma ja ainult paar mängijat pidid tööandja või perega kompromisse tegema. Kahjuks ei sõida meiega sel korral väravavaht Markus Lukk, kellele nii lühike etteteatamisaeg ei sobinud.

Pärast võistkonna esmast komplekteerimist tuli teha koosseisus paar muudatust, sest pärast lõppenud nädalavahetusel toimunud rannajalgpalli karikavõistluseid vigastas oma opereeritud põlve Rauno Nõmmiko. Töökohustuste tõttu ei saa koondisega liituda Gregor Sedrik ega ka Priit Mäeorg, kes on vigastatud ja ootab uuringute vastuseid."

"See kõik tingis olukorra, kus tuli mõelda kastist välja, et leida lahendus koosseisu probleemile. Konsulteerisin paari rannajalgpalliga soetud isikuga ja sai vastu võetud otsus, et võtan ühendust äsja Eesti meistriks koos BSC Thunder Häckeriga tulnud endise koondislasega Aleksei Galkiniga ja uurin võimalust, kas ta oleks nõus tulema sellele võistlusele treeneriks, vähemalt paberi peal.

See võimaldaks minul tõmmata selga Eesti koondise särgi, et aidata meeskonda pikal turniiril, kus kaasa tohiks võtta maksimaalselt 12 mängijat, kellest 10 saab üles anda mängule. Aleksei oli nõus ja kuna tema näol on tegemist oma ala täieliku fanaatikuga, kes teab, mis toimub Eesti -, Euroopa- ja maailma tasandil rannajalgpallis ning tunneb kõik Eesti mängijaid, siis paremat lahendust polnudki tänasel päeval mul laual. Vastaste videoanalüüsi, taktikalise plaani ja mängueelse koosoleku teeme loomulikult koos, kuid mina olen sel korral protokollis mängijana."

Eesti koondise koosseis Portugalis:

Väravavahid
Rauno Rahnik - SK Augur Enemat
Kaspar Kotter - Saue Jalgpalliklubi

Mängijad
Joosep Juha - SK Augur Enemat
Indrek Palm - Nõmme BSC OlyBet
Kristian Marmor - SK Augur Enemat
Rasmus Munskind - SK Augur Enemat
Sander Lepik - SK Augur Enemat
Ervin Stüf - BSC Thunder Häcker
Erol Kigaste - BSC Thunder Häcker
Kevin Sooaluste - BSC Thunder Häcker

Treener: Aleksei Galkin