Eesti jalgpallikoondise treeningFoto: Teet Malsroos
Jalgpall
2. september 2019, 18:41

GALERII | Karel Voolaid: kui meie mäng ja strateegia toimib, siis võib väga lõhnata nelja punkti järele (2)

Meeste jalgpallikoondis kogunes täna esimest korda uue peatreeneri Karel Voolaidi käe all, et valmistuda EM-valikmängudeks Valgevene ja Hollandiga.

"Tore, et see kõik lõpuks käes on," ütles ta alustuseks ajakirjanikele. "Mängijad on klubide juures kohale jõudnud, väljaarvatud Ragnar [Klavan], kes jõuab täna hiljem. Teised on rivis ja loodame, et ka parimas löögihoos sel hetkel, kui läheb Valgevenega mänguks."

Vahetult enne ajakirjanikega kohtumist pidas ta meeskonnaga esimese 10-15minutilise koosoleku. "Tundsin võistkonna ees rääkides mõnusat surinat. Pean seda mõnusaks, surin peab olema," sõnas Voolaid.

Koosoleku põhiteemadest:
"Andsin edasi esimesed emotsioonid ja mingisugused mõtted, mida neist kui võistkonnast mõtlen. Seni olen suhelnud individuaalselt, nüüd sain anda esimese sõnumi võistkonnale."

Mis see sõnum oli?
"Seal oli palju eri nüansse. Oli mängulisi kui ka emotsionaalseid mõtteid. Teatud inimesed kindlasti kibelevad, et mis see kõik kokku siis on, aga ütlesin seda ka esimesel pressikonverentsil, et ei ole nii, et enne sõideti vana logu autoga ja nüüd tullakse spordikaga peale. Väga loodan, et loete selle mängudest välja, mis need sõnumid on ja saate siis võrdlusmomendi välja tuua.

Kindlasti pöörasin tähelepanu asjadele, mis hakkavad paljudele silma. On nad siis mängulised või emotsionaalsed. Teie saate näha, kas muutused tulevad. Peame eri tasanditel parandama paljusid asju, ei saa ühte välja tuua. Peame mängima paremini, aga mis see siis on? Rääkisin mõnest nüansist, aga eraldi teiega ma neist ei räägiks."

Konstantin Vassiljev pidi eilse liigamängu vigastuse tõttu 32. minutil pooleli jätma, kuid oli täna koondise juures. Mis seis temaga on?
"Tundub, et asi pole nii tõsine. Tal on varem sarnane olukord olnud. See on esimene meditsiiniline info. Täna on niikuinii üle poole võistkonnast rahulikus režiimis. Lähipäevad näitavad, kas toimub progress või kas ongi üldse millestki paraneda. Võib-olla jõudis ta enne reageerida. Teised mehed on korras."

Kui on mingite koormuste osas vaja üht mängu teisele eelistada, siis kumba?
"Tõenäoliselt publikumagnet on Holland, aga punktimagnet Valgevene. Kuna elan punkti- ja tulemusemaailmas, siis number üks on Valgevene."

Kuivõrd selge on plaan, millega reedel Valgevene mängule minna? Kas Vassiljevi võimalik mänguvalmidus mõjutab seda?
"Plaan on väga-väga selge. Kindel strateegia on olemas ja meie ülesanne on tänasest alates hakata ideid järjest mängijateni viima. Need pole erilised ja kardinaalsed muutused, seega ma ei näe väga suurt ajalist stressi.

Mõnikord treenerid ütlevad, et pole aega [ideid] kohale viia, aga kuna need pole kardinaalsed, siis viime need kahe-kolme päevaga mängijateni. Ei saa salata, et Kostja roll on seal suur, aga olen ka piisavalt kogenud treener, et mul peab olema plaan B enne valmis, mitte täna seda mõtlema hakkama. Ka see on valmis, see ei muuda meie üleüldist strateegiat."

Enne mängu on vaid neli päeva. Millel on nendel päevadel põhifookus?
"Neli-viis peamist asja. Need on jalgpallitreeneri maailma asjad. Mängutehnilised küsimused, mängulugemisega seotud nüansid, mis aitavad meie mängu paremaks muuta ja mõjutavad väga palju kehalist võimekust. Need on omavahel väga tugevas seoses. Siis on mingid vaimsed tegevused, kuidas mõtleme, käitume ja kui pühendunult võistkonna jaoks töötame. Ja mängijate omavahelised klapid ja suhtlemised väljakul."

Mis rutiinid mängijate jaoks muutuvad võrreldes eelmise treenerite tiimiga?
"Üritame teoreetilist strateegiat grupina vähendada ja anda igale mängijale individuaalselt nõuandeid. Ma ei ole varem stopperiga kõrval olnud, et kui pikad ja kurnavad need olid, aga mängijatel on nii palju erinevaid puudujääke, et kui sõnum läheb võistkonnale, siis see ei pruugi kaheksat mängijat üldse puudutada. Proovime olulise info viia väiksemale grupile, mis puudutab konkreetselt neid. Praegu olen ülioptimistlik, aga võin ka pärast kaht mängu resümeerida, et kurat, ikka jäi aega väheks. Eos ma seda ütelda ei taha."

Kas Saksamaa mäng tuleb veel kuidagi jutuks?
"Saksamaa mängu teatud emotsioonid on väga tugevalt minu sisse põimunud, neist ei saa üle ega ümber, aga võistkonnale välja annan olulisema. Nii palju, kui näen, et sellest on Valgevene ja Hollandi mängus kasu."

Taktikast:
"Meil on piisavalt hea valik keskkaitses. On veel treeneritega teatud dilemma, millisesse väljaku sektorisse rohkem panustada. Kas hoida rohkem asjad taga korras või minna julgemalt. On veel veidi vaidlemist, aga selge, et kui tulevad muudatused, siis sellised, mis on mängijatele kergesti haaratavad. 

Valgevenel on koosseisus mingid korrektiivid, keegi jäi välja, keegi on vigane. Lähtume oma mänguplaanist, aga vaatame vaikselt nende kapsaaeda ka. Sellest tasakaalust leiame parima strateegia.

Kahjuks me ei saa Valgevene ja Hollandi mängudele sarnaselt peale minna, peame olema dünaamilised ja paindlikud. Tahaks vastase mängust lähtumist järjest rohkem tagaplaanile suruda, aga vahel on see spordis paratamatu."

Palliga mängimisest ja sellele julgustamisest:
"Olen Tarmo Rüütliga päris pikalt koos Tartu ülikoolis käinud, eks mingid mõjutused olen Tarmoga koos oldud ajast saanud. Selge see, et tahame inimestele pakkuda häid emotsioone peale selle, et ka tulemus on ülitähtis."

Milline punktiskoor kahest mängust pakub laagri lõpuks rahulolu?
"Kui meie mäng ja strateegia toimib, siis võib väga lõhnata nelja punkti järele. Sellega pean tänases päevas olema väga rahul.

Kui võtta eraldi, siis selge, et peame esimeses mängus väga hästi õnnestuma, plaanid ellu viima ja tahte peale suruma. Siis võin äärmisel juhul leppida ka kolme punktiga, kui Holland surub omakorda meile oma plaani peale. Kõigega, mis on kolmest punktist edasi, tuleb asjaolusid arvestades olla rahul."