Lars Berger (vasakul), Ole Einar Björndalen (keskel) ja Halvard Hanevold 2009. aastal Pyeongchangi MMil 10 km distantsi kolmikvõitu tähistamas. Foto: AFP/Scanpix
Talisport
4. september 2019, 18:10

Ole Einar Björndalen surnud sõbrast: Halvard erines kõigist teistest sportlastest, keda kohtasin

Norra meedia teatel suri eile oma kodus 49aastasena endine tipplaskesuusataja Halvard Hanevold, keda kolleegid meenutasid hea sõnaga.

Kaheksakordne olümpiavõitja Ole Einar Björndalen (45) NRK-le: "Halvard erines kõigist teistest sportlastest, keda kohtasin. Ta polnud toores talent, kuid töötas end nutikuse ja motivatsiooni toel üles. Tal oli erakordne tahe ja motiveeritus."

Björndaleni jaoks polnud Hanevold ainult koondisekaaslane, vaid ka sõber. "Ta tähendas mulle palju. Ta oli üks neist vähestest, keda sai 100 protsenti usaldada."

2010. aastal karjääri lõpetanud Hanevold võitis kokku olümpiamängudelt kuus medalit, millest kolm kuldsed. Maailmameistrivõistlustel kerkis ta poodiumile kokku 16 korda, millest kuuel kõrgeimale astmele. Ta on Norra laskesuusaloos kahtlemata märkimisväärne tegelane.

"Ta oli teenäitaja sportlastele, kes ei saavutanud kiirelt edu ega olnud toored talendid," lisas Björndalen. "Ta oli kannatlik. Tema tippu tõusmine võis paljusid teisigi panna mõtlema, et nemad suudavad seda ka. Ta motiveeris Norra laskesuusatamist tohutult."

Olümpiavõitja Tarjei Bö (31) kirjutas NRK-le, et mäletab Hanevoldi kui rõõmsat kutti: "Võisin temaga pikalt ja laialt naerda. Ta oli alati rõõmsameelne ja optimistlik. Nägi igas asjas võimalust ja mõtles ette. Samuti oli tal erakordne töövõime. Ta oli etalon sellest, et kõva töö korral on kõik võimalik."

Eelmise hooaja valitseja Johannes Thingnes Bö (26) Instagramis: "Norra laskesuusatamise ajaloo eeskuju ja pioneer. Puhka rahus, Halvard. Olen mõtetes tema pere ja sõpradega."

Surma põhjus pole praegu teada.