400 meetri spetsialist Michael Norman.Foto: AFP/Scanpix
Kergejõustik
5. september 2019, 15:45

Põnev ülevaade: homme õhtul toimuv Teemantliiga finaaletapp pakub vägevaid vastasseise

Brüsselis toimuv Teemantliiga finaaletapp on enne MMi viimaseks proovikiviks paljudele maailma tippudele. Zürichis pakkus eestlastele rõõmu Magnus Kirdi võimas triumf odaviskes. Kuigi Eesti Belgias toimuval võistlusel esindatud pole, tasub siiski silm peal hoida: põnevust jagub!

Teemantliiga hooajale punkti panev Brüsseli etapp jääb mõneks ajaks viimaseks. Traditsiooniliselt Zürichiga finaale jaganud Belgia pealinna staadion läheb remonti, mis tähendab, et ainukorraldamine jääb nii 2020. kui ka 2021. aastaks Šveitsile. Kahtlemata soovivad Van Damme’i memoriaalile jõudnud sportlased ära kasutada head võimalust saavutada suurepäraseid tulemusi. Siinkohal tasub teha alade kaupa ülevaade, et teada, mida võistluselt oodata võib. 

Naiste kaugushüpe

Kell 20.02 algaval Ksenija Balta alal on kohal kõik maailma tipud. Kindlasti soovib eelmisel aastal võidetud trofeed kaitsta Caterine Ibargüen, kes tänavu kirja saanud 6.87. Seejuures on Kolumbia atleet rohkem tuntust kogunud hoopis kolmikhüppajana. Võitu jahib ka sakslanna Malaika Mihambo, kelle maailma hooaja tippmark on nii võimas kui 7.16.

Esikoha peale mõtleb kahtlemata veel mitmekordne maailmameister Brittney Reese, kellel on see aasta ette näidata täpselt seitsmemeetrine õhulend. Lisaks on põnev näha, mida suudab kaugushüppajate vastu mitmevõistleja Katarina Johnson-Thompson.

Meeste 400 meetrit

Maailmarekordiomaniku Wayde van Niekerki puudumisel on ala taset kõrgel hoidnud ameerika veerandmailerid Michael Norman ja Fred Kerley. Kui esimene neist avas aprilis hooaja kõigi aegade kuuenda tulemusega 43,45, uskusid paljud, et just temast võib saada mees, kes ajaloos esmakordselt 400 meetrit alla 43 sekundiga läbib. Juulis toimunud USA meistrivõistlustel tuli aga koduselt konkurendilt vastu võtta kaotus: eelmisel aastal Teemantliiga võitnud Kerley viis isikliku rekordi 43,64ni, Norman finišeeris 15 sajandikku hiljem.

Tõenäoliselt kujuneb homme õhtul kell 21.03 algav jooks just nendevaheliseks duelliks. 

Meeste 200 meetrit

Just sel distantsil on King Badouini staadionil joostud väga kiireid aegu. 2011. aastal kulus Yohan Blake’il poole ringi katmiseks 19,26 sekundit, mis tähistab Teemantliiga rekordit ja aegade teist tulemust. Saavutatu teeb veel märkimisväärseks tõsiasi, et jamaicalasel läks stardile reageerimiseks aega koguni 0,269 sekundit. Samas jooksus sai teise koha Walter Dix, kelle resultaat 19,53 asetab ta ajaloo üheksandaks sprinteriks. 

Kell 21.37 alguse saav jooks tõotab jääma viimaste aastate valitseja Noah Lylesi siseasjaks. Kui avastardil tuli 22aastasel talendil leppida 400 meetri spetsialisti Normani järel napi teise kohaga, siis ülejäänud kordadel on võidud olnud mäekõrgused. Isikliku rekordi 19,50ni viinud ameeriklasele pakub homme vast enim konkurentsi kanadalane Andre De Grasse (hooaja mark 19,91) ja Ecuadori sprinter Alex Quinonez (19,87).

Meeste kolmikhüpe

Kella 21.46st toimuv õhtu viimane väljakuala toob kohale kolm 18 meetrit ületanud meest. Kerget favoriidikoormat kannab sel hooajal kaks korda maagilise piiri ületanud Will Claye. Esmalt 18.14ga kõigi aegade kolmandaks kerkinud ameeriklane tõestas, et tegu polnud juhusega augustis Pariisi etapil, kui võttis võidu tulemusega 18.06.

Oma seitsmendat Teemantliiga trofeed jahib kahekordne olümpiavõitja Christian Taylor (isiklik rekord 18.21), kes tõuseks sellega üldvõitude arvestuses prantslasest teivashüppaja Renaud Lavillenie kõrvale. Rivis on ka 2017. aastast Portugali esindav kuubalane Pedro Pablo Pichardo (18.08). 

Naiste 100 meetri tõkkejooks

Kui sel aastal püstitati maailmarekord 400 meetri tõkkejooksus, on tase kõrge ka lühemal tõketega distantsil. Soosikuna astub rajale käimasoleva hooaja liider Danielle Williams, kes viis juulis Jamaica rekordi 12,32ni. Tugevat konkurentsi pakub talle 12,20ga aegade kiireim naine Keni Harrison, kel tänavu ette näidata aeg 12,43. Jooks saab homme alguse kell 22.33.

Meeste kettaheide

Eelmisel hooajal ei alistanud 70 meetri piiri ükski sportlane. Tänavu on aga sellest kaugemale heitnud kaks meest. Edetabelit juhib 71.86ga kõigi aegade edetabelis neljandat kohta hoidev rootslane Daniel Stahl. Tema kannul on kohe jamaicalane Fedrick Dacres, kelle sel aastal saavutatud riigi rekordit märkiva heite pikkuseks on 70.78.

Homme kell 21.18 on võistlustules ka valitsev Euroopa ja maalimameister Andrius Gudžius ja Gerd Kanteri näpunäidete järgi harjutav Piotr Malachowski, kes käimasoleval hooajal 36aastasena 67.23 kirja saanud.