Abderrahman Samba.Foto: Reuters/Scanpix
Kergejõustik
5. september 2019, 16:20

Pettumus! Tänavu maailmarekordi purustada lubanud sprinter ei pruugi MMil startidagi

Katari esindav 400 meetri tõkkejooksja Abderrahman Samba, kes pärast hooaja debüütvõistlust julge avaldusega välja tuli, on hädas vigastusega. Seetõttu on küsimärgi alla seatud osalemine kodusel MMil. Kahtlemata oleksid sellised uudised kõigile kergejõustikufännidele suureks pettumuseks.

Täna 24. sünnipäeva tähistav Samba alustas aastat suurepäraselt, püstitades 44,60ga isikliku rekordi 400 meetris. Sama pikal tõketega distantsil tuli ta paar nädalat hiljem ajaga 47,51 Aasia meistriks. Pärast jooksu pakatas mees enesekindlusest. “Eelmisel aastal avasin ma hooaja 47,9ga ja lõpuks jooksin 46,9ga. Tänavu alustasin ma 47,5ga, seega tahan ma lõpetada 46,5ga. Võib-olla soovin ma hooaja marki (47,51) parandada isegi rohkem kui sekundiga,” sõnas toona Rasmus Mägi konkurent. 

Kuna maailmarekord kuulub 1992. aastast 46,78ga Kevin Youngi nimele, tähendaks Katari esindaja eesmärk täitumise korral mitte ainult vana tippmargi uuendamist, vaid selle täiesti uuele tasemele viimist. Aga kahtlemata ei saa üliambitsioonikat Sambat pidada tühikargajaks. 400 meetri tõkkejooksus kaks aastat võitmatuna püsiv sprinter jagab isikliku rekordi 46,98ga kõigi aegade edetabelis kolmandat kohta.

Paraku on tänavu suurel määral takistanud võistlemist tagareie vigastus. Pärast mais toimunud Shanghai teemantliiga etapil suurepärase ajaga 47,27 saadud võitu pole sprindiäss enda põhialal kaasa löönud. Viimase stardi tegi Samba 12. juulil, kui saavutas siledal 400 meetri distantsil ajaga 45,00 teise koha. Pärast seda on ta end küll paarile võistlusele üles andnud, kuid otsustanud vahetult enne algust maha võtta. 

Samba agendi Daniel Wessfeldti sõnul käib hetkel võitlus ajaga. “See, mis septembris juhtub, on väga suure tähtsusega. Küsimus on selles, millal ta tagasi tippu jõuab. Üks asi on olla terve, teine asi on olla vormis, sõnas rootslane Norra ajalehele Dagbladet. 

Kuuldavasti on 24aastane sprinter saanud korralikult treenida kõigest kümme päeva. Eelnevalt tegeles taastusraviga, kuid kiirust on ta saanud hakata testima alles hiljuti. 

Äsja Zürichis 46,92ga kõigi aegade edetabelis teiseks kerkinud Karsten Warholm tunnistas, et on rivaali hädadega kursis, kuid loodab, et MMiks on mees kenasti rivis. “Olen üsna palju kuulnud Samba vigastusest. Nägin teda Monacos 400 meetri distantsil. Ta jooksis võrdlemisi aeglaselt ning sooritus ei paistnud talle omane. Tean, et ta on varunud aega, et vigastust ravida. Ta oli suurepärases vormis eelmisel aastal ja ka selle hooaja alguses. Olen üpris kindel, et Doha MMil on ta rivis,” lausus norralane.

Nii Warholm kui ka Rai Benjamin, kes Zürichis 46,98ga teise koha sai, peavad just Katari esindavat konkutenti favoriidiks kullale. Kas pea kahe kuu pikkune võistluspaus oma jälje on jätnud, või kas me üldse näeme Sambat MMil stardis, selgub lähipäevil.