Karel Voolaid.Foto: Martin Ahven
Jalgpall
5. september 2019, 19:17

KOSTJA ON TERVE! Karel Voolaid nimetas kolm asja, mida on Valgevene võitmiseks vaja

Meeste jalgpallikoondis peab homme Lillekülas esimese kohtumise peatreener Karel Voolaidi juhendamisel. Kell 19 algavas EM-valikmängus on Eesti vastaseks Valgevene, kel samuti tabelis vaid kaotused.

Voolaid kinnitas äsja lõppenud pressikonverentsil, et kõik mehed, sealhulgas pühapäevase liigamängu pooleli jätnud Konstantin Vassiljev on mänguks valmis. 

Millele olete kolme-nelja päeva jooksul treeningutel keskendunud?
"Meil on kindel mänguplaan, mida oleme praktiliste harjutuste abil mängijateni viinud. Selleks, et homne mäng võita, on meil vaja kindlasti olla palliga väga head. Üleminekutel väga teravad ja kaitses väga tugevad. Millel kõige suurem rõhk oli, näete homme."

Ajakirjanike andmetel armastab Valgevene mängida pigem lühikest, mitte pikka söötu. Mida tuleb homme silmas pidada?
"Ma päris nõus ei oleks, et Valgevene ainult lühikest söötu soovib mängida. Eks sõltub ka vastasest, kui palju lastakse lühikest mängida. Selge see, et neilgi on väga hästi tasakaalus pikemad pallid ettepoole.

Me kindlasti ei võta neid kui ainult lühikest söötu mängivat võistkonda. Peame kõikides elementides – sh kiiretes vasturünnakutes ja standardolukordades – olema väga tähelepanelikud. Neil on igas liinis piisavalt kvaliteeti, et meile peavalu valmistada."

Mida veel Valgevenelt oodata? Mille poolest nad ohtlikud on?
"Nende võistkondlik rünnak on teatud episoodidel päris hästi organiseeritud ja huvitavate kombinatsioonidega. On selliseid kolme-nelja-viie mängija lahendusi, mis võivad tekitada kaitsvale võistkonnale probleeme. Nad näitasid seda nii Hollandi kui ka Saksamaa vastu."

Esmaspäeval tuli jutuks, et treeneritel on veel "teatud dilemma, millisesse väljaku sektorisse rohkem panustada. Kas hoida rohkem asjad taga korras või minna julgemalt." Kuidas dilemma lahenes?
"Tahaks minna julgemalt nii, et taga jääksid asjad korda."

Kui palju olete trennides tähelepanu pööranud standardolukordadele? 
"Seda on raske mõõta. Oleme pööranud tähelepanu teatud põhimõtetele, aga jätnud ka teatud olukordade lahendamised võtmemängijate otsustada.

Selge see, et me ei vähetähtsusta neid, aga selleks, et standardeid teenida, tuleb väga hästi mängida. Teatud mänguiseloom annab neid standardeid. Kui räägime pikalt standarditest, aga mängupilt on kehv ja teenime neid ainult üks kuni kolm, siis see pole minu jaoks rahuldav tulemus. Kui neid tekib piisavalt, suureneb tõenäosus, et sealt ka midagi tuleb."

Kas on võimalus, et standardid on homme keskmisest tootlikumad?
"Ma ei ütleks, et nad on nende kaitsmises kehvem võistkond kui Saksamaa või Holland. Nad on samamoodi võimsad ja jõulised. Ei saa ütelda, et näeme seal nõrkust."

Kas Ragnar Klavani olemasolu laiendab taktikalisi võimalusi?
"Kahtlemata. Nagu nädala alguses ütlesin, lähtume mängujoonises soovist, et meie parimad mängijad oleksid väljakul. Olime teatud taktikaliste dilemmade ees, aga pilt on läinud iga päevaga selgemaks. 

Ragnar on küll vaiksem persoon, aga temast õhkub ümbritsevatesse mängijatesse rahulikkust, mida pahatihti meie mängijad vajavad."

Lisaks vastas samal pressikonverentsil küsimustele koondise kesk(pool)kaitsja Karol Mets, kelle arvates lähevad homme platsile kaks võrdset meeskonda.

Karol Mets. Foto: Martin Ahven

Kuidas meeskonnal on uute treenerite soovidega kohanemine läinud?
"Arvan, et siiani väga hästi. Oleme saanud info kõige kohta, mida poleks tohtinud teha ja kuidas paremini teha. Olen homse suhtes väga optimistlik."

Kui suured muutused on olnud?
"Arvan, et kardinaalsed kindlasti ei ole, nelja päevaga ei saakski nii suuri muutusi teha. Treenerid on jätnud meile piisavalt vabadust, kõik pole raamidesse kinni surutud."

Peatreener ütles ajakirjanikele esmaspäeval, et kavatseb vähendada grupiteooriat ja anda rohkem individuaalset nõu. Kas ta pidas sõna?
"Pidas. Olen rääkinud mitme treeneriga individuaalselt või väikses grupis neid asju, mida on vaja rääkida."

On see vajalik muudatus? 
"See on väga hea, sest need, kes ei pea infot kuulma, ei kuule seda ega koorma oma pead."

Kas olete meestega isekeskis ka veel 0:8 jutte rääkinud või on see juba kalevi alla pandud?
"See võiks jääda sinnapaika. See pole suur sündmus, mida keegi väga palju meenutada tahab."

Kuidas meeskonna psühholoogiline seisund tundub?
"Arvan, et kõik on väga positiivselt meelestatud. Kõik tulevad ja lähevad trenni nägu naerul. See on ainult positiivne märk."

Esimest korda pärast eelmist sügist on koondises tagasi kapten Ragnar Klavan. 
"Ragnar on meie jaoks väga oluline mängija, kes muudab kindlasti tervet kaitseliini enesekindlamaks."

Standings provided by Sofascore LiveScore