Karel Voolaid.Foto: Martin Ahven
Jalgpall
6. september 2019, 21:41

Karel Voolaid: väga raske olnuks oodata, et kogu mäng on meie kätes nii, et neil pole üldse võimalusi

Karel Voolaidi ametiaeg meeste jalgpallikoondise eesotsas algas ülivalusa 1:2 kaotusega EM-valikmängus Valgevene vastu.

"Mäng oli tõusude ja mõõnadega nagu ikka, kui on kaks võrdset võistkonda, kes mõlemad tahavad võita. Teatud momentidel oli Valgevene väga kompaktselt oma väljakupoolel, teatud momentidel meie," sõnas löödud ilmega Voolaid mängujärgsel pressikonverentsil.

"Mida aeg edasi, ei saa öelda, et mäng läks järjest Valgevene kätte. Vahetult enne, kui olime sunnitud Kostja välja vahetama, olime saanud just päris hea rütmi kätte. Pall liikus kaitsjate ja poolkaitsjate vahel, vastasel oli raskeid momente. Nende ja meie vahetuste järel hakkasid paremad võimalused tekkima neil. Lõpuks suutsid nad ühe väga hea momendi realiseerida."

Vassiljevist: "Konstantin küsis ise vahetust. Ju siis hakkas nädal aega tagasi välja löönud vigastus tunda andma. Olime teadlikud, et see võib ka kohe alguses juhtuda. Olen tänulik, et ta suutis niigi palju aidata."

Kuidas jääd rahule meeskonna tasakaaluga rünnaku ja kaitse vahel? Kas teeksid tagantjärele midagi teisiti?
"Pigem mitte. Ei saa tagantjärele Ragnarile öelda esimese värava olukorra kohta, et vehi kätega kõvemini või kallista ja kägista vastast nii kõvasti. See on tagantjärele tarkus. Plaan, millega üritasime peale minna, näitas päris pikkadel episoodidel, et saame võrdselt mängida ja panna neid surve alla.

Väga raske olnuks oodata, et kogu mäng on meie kätes nii, et neil pole üldse võimalusi. Nad pole nii kehv võistkond. Nad on näidanud Hollandi ja Saksamaa vastu väga head mängupilti. Need võistkonnad ei anna vastasele niisama momente. See tähendab, et neil teatud sisu ja kvaliteet."

Erik Sorga eelistamisest algkoosseisus Rauno Sappinenile: „Tunnetasin, et Zenjovi, Vassiljevi ja Sorga vahel võib tekkida hea üksteise mõistmine. Meil olid teatud liikumised kokku lepitud, mis vabastaksid Sergeile ette liikumissuundasid. Kuna mõlemad valikud olid niikuinii lühikesed ja tahtsime mööda maad otsida lahendusi, siis pigem minu kahe mängu plaan näeb Raunol suuremat rolli teises mängus.“

Võib öelda, et Sorga ei vedanud treenerit alt. "Jah, ikkagi esimest korda algkoosseisus. Oskan tema võimekust hinnata. Ta andis kindlasti täna endast parima kasutas oma kvaliteeti. Veidi jääb kripeldama see esimese poolaja läbijooks. See olnuks talle ideaalne start. Ja kindlasti ka võistkonnale olnuks oluline. Aga jään Erikuga rahule."

Kas Eesti hakkabki nüüd võimalusel tagant lühikese sööduga ehitama?
"Muidugi tahaks seda koguaeg teha. Jätkame sellega, mis on meie võimuses. Meil ei kao ära ratsionaalne lähenemisviis ja väga kinnine mäng, kus peame leppima suurema osa ajast vastase pallivaldamisega. Kindlasti tuleb Eestil tulevikus ka selliseid mänge, kus vastase väga kõrge klassiga mängijad ei lase seda teha.

Aga signaalid mängijatele sai antud nädalaid tagasi, et tahame tuua pallivaldamise selliselt sisse, et püsiks hea tasakaal. Et mäng ei läheks väga lahtiseks ja suudame jätkuvalt ka kaitses tugevalt mängida. Kahjuks lõpptulemuses see täna ei avaldunud."

Debüütmäng. Kuidas üldiselt platsi kõrval olla oli?
"Väga hea tunne. Ja lõpus oli väga valus tunne. Tunnetasime võistkonnaga väga hästi enne mängu, et publik tuleb meie selja taga. Publik oli väga tubli. Reageeris väga hästu meie õnnestumistele. Oli häid nostalgilisi ohkeid ja ahhetusi. Väga-väga kahju fännide ees, et ei suutnud väärikalt lõpuni vastu pidada ja vähemalt miinimumigi kätte saada."

***

Valgevene peatreeneri Mihhail Marheli mõtted mängujärgselt pressikonverentsilt: "Hea, et suutsime võita. Mäng oli väga keeruline, eriti avapoolajal. Teine poolaeg näitas, et minu meeskonnal on sisu ja tahet. Meeldiv võit."

Vaheajajuttudest: "Ütlesime mängijatele, et ärge tehke neid vigu, mida tegite esimesel poolajal. Samuti oli plaan aktiivselt pressida. Minu arust on väga oluline, kuidas meeskond poolaega alustab. Nii esimest kui ka teist."

Eesti meekonnast. "Nägime seda, mida eeldasime. Eesti on soliidne tiim. Mäng polnud kerge, seega kordan, et see oli meile väärt võit. Eriti, sest mäng toimus võõrsil."

Lähituleviku sihtidest: "Meie peamine eesmärk on ehitada meeskonda, mis on võitlusvõimeline ja võitlema end märtsikuus ootava Rahvuste liiga play-off’i kaudu EMile.

Proovime võita igat järelejäänud mängu. On ilmselge, et Hollandi ja Saksamaa vastu pole me võimelised nii palju ründama, aga proovime ikkagi võita. Tänane võit on meile erakordselt tähtis. See on hea baas, millele edasi ehitada."