Dainius Adomaitis.Foto: EDGAR SU/Reuters
Korvpalli MM 2019
7. september 2019, 18:05

VIDEO | DRAAMA MMil! Kohtunikud tegid Leedule liiga, peatreener läks pressikonverentsil marru: FIBA ei austa meie mängijaid (8)

Leedu korvpallikoondis jäi MMi vahegrupimatšis napilt 75:78 alla Prantsusmaale ning minetas võimaluse veerandfinaali jõuda. Kohtumise järel tekitab küsimärke aga kohtunike tegutsemine otsustavatel hetkedel. 

Nimelt oli leedulasel Jonas Valanciunasel 30 sekundit enne lõpuvilet kahepunktilisest kaotusseisust kasutada kaks vabaviset. Esimese tsenter realiseeris, kuid teisel viskel jäi pall korvile põrkama ning prantslane Rudy Gobert lõi mänguvahendi eemale. 

Korvil põrkavat palli on reeglitega lubatud ära lüüa, kuid Gobert puudutas seda tehes ka selgelt rõngast, mis aga pole lubatud. Kohtunikud aga seda ei fikseerinud ning ei läinud olukorda isegi videokordusest üle vaatama. Järgneval rünnakul tabas Nando De Colo keskpositsiooni viske ning mäng oli tehtud.

Leedulaste peatreener Dainius Adomaitis oli matši järel kohtunike peale marus. Sotsiaalmeedias on tema rahvuskaaslased, aga ka paljud teised, kohtunike suunas samuti äärmiselt kriitilised.  

"Miks te minult küsite? Küsige FIBA-lt (rahvusvaheline korvpalliliit)! Miks nad sellised kohtunikud määravad? Teist mängu järjest panevad kohtunikud puusse. Austraaliaga mäng meenutas rägbit, nüüd ei tohtinud üldse kontakti olla. See on kuradima (fu**ing) nali!" oli Adomaitis pressikonverentsil tulivihane. 

Ta lisas: "Need kutid on terve suve peredest eemal olnud, et turniiril edukalt esineda. Nad ei teeni selle eest mitte midagi. FIBA võiks mängijaid ja nende mängu austada, aga paraku nii see pole." 

Väidetavalt on Leedu FIBA-le kohtumise järel kaebuse esitanud, vastus peaks saabuma pühapäeva hommikul. 

Täispikkuses on võimalik pressikonverentsi vaadata siit: 

Kohtunike töö on kogu MMil tekitanud palju kõneainet. Õigusemõistjate tase on väga kõikuv ning kaheldavaid otsuseid tehakse liiga tihedalt. Ühe kõneka näite toob kogenud Leedu ajakirjanik Donatas Urbonas. 

"Dainius Adomaitise sõnutsi olevat üks kohtunikest mängijale öelnud, et tal on suur au mängu vilistada ning see on tema esimene suure matši kogemus," säutsus ta.