Leedu - Prantsusmaa.Foto: SIPA/Scanpix
Korvpalli MM 2019
8. september 2019, 15:50

KORVPALLI MM | FIBA tunnistas viga, kuid Leedu mängu tulemust ei muudeta ning peatreener pani ameti maha! (6)

Leedu korvpallikoondis jäi eile MMi vahegrupimatšis napilt 75:78 alla Prantsusmaale ning minetas võimaluse veerandfinaali jõuda. Koheselt pärast mängu anti sisse protest, mis puudutas mängu otsustavaid hetki. Kuigi Rahvusvaheline Korvpalliliit (FIBA) tunnistas tagantjärele viga, otsustati tulemus kehtivaks jätta.

Olukord, mis baltlasi häiris, toimus, kui mängida oli jäänud alla minuti. Nimelt oli leedulasel Jonas Valanciunasel 30 sekundit enne lõpuvilet kahepunktilisest kaotusseisust kasutada kaks vabaviset. Esimese tsenter realiseeris, kuid teisel viskel jäi pall korvile põrkama ning prantslane Rudy Gobert lõi mänguvahendi eemale. 

Korvil põrkavat palli on reeglitega lubatud ära lüüa, kuid Gobert puudutas seda tehes ka selgelt rõngast, mis aga pole lubatud. Kohtunikud aga seda ei fikseerinud ning ei läinud olukorda isegi videokordusest üle vaatama. Järgneval rünnakul tabas Nando De Colo keskpositsiooni viske ning mäng oli tehtud.

Täna hommikul vaatas FIBA leedulaste kaebuse üle ning leidis, et Goberti tegutsemine oli tõepoolest reeglitevastane. Mängu vilistanud kohtunike - Antonio Conde, Daniel Alberto Garcia Nieves ja Leandro Lezcano - jaoks on turniir läbi, kuid üliolulise matši tulemus jääb. Seega peab Leedu paraku leppima, et veerandfinaali neil asja pole.

2016. aastast Leedut juhendav Dainius Adomaitis teatas, et paneb MMi järel ameti maha. Seega jääb homne vahegrupimäng Dominikaani Vabariigiga tema viimaseks. 

"Leedu jaoks pole 16 hulka jõudmine piisavalt hea saavutus," ütles Adomaitis ajakirjanik Donatas Urbonasele. Koondise selge eesmärk oli kindlustada pääs 2020. aasta olümpiale, praegu tagati koht kõigest kvalifikatsiooni.