BC Kalev/Cramo vs. Kaunase Žalgiris.Foto: Tiit Tamme
Korvpall
8. september 2019, 18:49

FOTOD | Kaunase Žalgiris pani Cramo kindlalt paika, kuid Eesti meistril jäi nii mõndagi näppude vahele

Ligikaudu kolm nädalat enne koduse korvpallihooaja algust kohtus BC Kalev/Cramo sõprusmängus Euroliiga tiimi Kaunase Žalgirisega. Üllatust ei sündinud, külalised võitsid 95:71.

Hiinas mängitava MMi tõttu ei tulnud Žalgiris Tallinnasse täisrivistuses. Eemale jäid austraallane Jock Landale ning leedulased Paulius Jankunas, Marius Grigonis, Lukas Lekavicius ja Edgaras Ulanovas.

Puudujatest hoolimata polnud Žalgirise koosseis kahtlemata nõrk. Kohalike noorte ja Kerr Kriisa kõrval said näiteks väljakule kõik kohale tulnud neli leegionäri, lisaks legendaarne viskekahur Arturas Milaknis.

Pärast kahte kaotatud kontrollmängu Ukraina satsi Kiievi Basketiga oli Eesti korvpallisõpradel esimene võimalus näha uue näoga BC Kalev/Cramot. Suvel vahetati nii peatreenerit kui ka mängijaid, kevadel eduka hooaja lõpetanud koosseisust jäid alles Kristjanid Kangur ja Kitsing, Martin Dorbek ning Tanel Kurbas.

Saku suurhalli kogunenud mitme tuhande pealtvaataja rõõmuks usaldas Žalgirise peatreener Šarunas Jasikevicius Kriisa algkoosseisus platsile. 18aastane mängujuht oli alguses raskustes rünnakute dirigeerimisega, ehkki paar väga head söötu leidis eestlane küll.

Kriisa probleemid tõusid eriti eredalt esile, kui korvpalliparketile läks müttama Rokas Jokubaitis. Samuti 18aastane mängujuht leidis kaaslasi paremini, kuid see ei tohiks ka mingisugune üllatus olla – noorusest hoolimata on Jokubaitis platsile saanud ka Euroliigas ning ka füüsiliselt sobib ta meeste mängu meie noorest paremini. Tõsi, kohtumise edenedes Kriisa mäng paranes.

Cramo ruttas Antino Jacksoni ja Kitsingu kaugvisete toel 8:2 juhtima. Rünnakud näitasid, et mängu juhtimisega ei pea uuel hooajal tegelema vaid Itaalia esiliigast hangitud jänki, vaid kombinatsioone saavad alustada ka näiteks Aigars Škele ja Martin Paasoja.

Samuti oli meeldiv näha, et valitsev Eesti meister leidis vabu viskekohti. Kahjuks aga üritused korvirõngast üleliia tihti ei läbinud, kuid loodetavasti on hooaja alguseks see trend vastupidine.

Cramo uutest leegionäridest näitas end kõige paremast küljest Dwight Coleby. Bahamalt pärit tsenter on korvi all tubli jõud, kes on eriti ohtlik ründelauas. Samuti sähvatas ta paaril korral heade söötudega korvi alt.

Teisel veerandajal võttis Žalgiris ohjad lõplikult enda kätte. Seda alustati 17:4 spurdiga ning kokkuvõttes oldi sel perioodil paremad 30:13. Tõsi, seegi pole üllatav, kuna Leedu klubikorvpalli au ja uhkuse kvaliteet ongi Cramost parem.

Avapoolajal torkas silma veel üks tendents. Cramo patustas kaheksa pallikaotusega ning Žalgiris suutis neid suurepäraselt ära kasutada, visates vastase pallikaotustest 17 punkti. Samuti oli imeline Jasikeviciuse hoolealuste visketabavus kahepunktiüritustel – 68%.

Puhkepaus mõjus Kriisale hästi. Jasikevicius saatis ta taas kohe platsile ning eestlane tasus legendaarsele endisele mängumehele usalduse eest kümne punktiga, enne kui mängujuht läks vahetusmeestepingile hinge tõmbama.

Laias laastus jätkus kõik sissetallatud rada pidi. Žalgiris suurendas edu ning Cramo ei suutnud neid efektiivselt peatada. Eesti tšempion vaja kaitsemängu paranemist, õnneks on selleks aega küll. Samuti tuleb palliga hoolsamalt ümber käia, 21 pallikaotust on selgelt liiga palju.

Teisel poolajal näitas end heast küljest ka Jackson. 183 cm pikkune väle ja osav mängujuht leidis kaaslastele häid võimalusi ning tekitas ka ise teravust. Mitu korda leidis Cramo korvi all uhkes üksinduses olnud Coleby, kes pallid mõnuga pealt surus. Kiita tuleb ka targalt tegutsenud Škelet. Need kolm leegionäri on tänase põhjal Cramole kvaliteetsed täiendused.

Kohtumise resultatiivseimana tõi Milaknis 19 punkti. 14 silmaga oli Cramo parim Coleby, kes lisas ka seitse lauapalli.