Aron Baynes (paremal) ja Patty Mills tähistamas võitu Prantsusmaa vastu.Foto: AFP/Scanpix
Korvpalli MM 2019
9. september 2019, 18:10

KORVPALLI MM | Selgusid veerandfinalistid, ajalugu teinud Tšehhi läheb vastamisi Austraaliaga (1)

Tänasega said korvpalli MMil läbi vahegrupi mängud ning selgus, kes veerandfinaali pääsesid, ning kellel sinna asja pole. Esmakordselt pääses veerandfinaali Tšehhi, kes läheb seal vastamisi Austraaliaga, kes oli tasavägises matšis parem Prantsusmaast 100:98.

Euroopa võistkondade vahelises kohtumises alistas suurte lootustega turniirile saabunud Kreeka Tšehhi 84:77. Paraku tähendab seitsmepunktiline võit NBA väärtuslikema mängija Giannis Antetokounmpo ja koondise jaoks võistluse läbisaamist, kaotaja pääses aga veerandfinaali.

Nimelt oleks kreeklased pidanud kindlasti võitma vähemalt 12 punktiga, et säilitada lootus kaheksa parema sekka pääseda. See-eest Tšehhil, kes suutis vahe väiksemana hoida, õnnestus ajalugu teha. Ainult napist kaotusest selleks siiski ei piisanud, tuli ka USA võidule loota.

Ameeriklased pettumust ei valmistanud, hiljuti lõppenud mängus alistati Brasiilia kindlalt 89:73. Ehk avapoolaja järel pisut tšehhidele närvikõdi pakkunud USA tegi sotid selgeks kolmandal veerandil, mis võideti 24:17.

Tänu sellele jõudis Tšehhi riigi ajaloos esmakordselt kaheksa parema sekka. Tõsi, Tšehhoslovakkia koosseisus oldi varem nii kaugele pääsetud.

Vahegrupp lõpetati ameeriklaste järel teisena, lootused medalist on kustunud Kreekal ja Brasiiilial. Kaheksa parema seas läheb Tšehhi vastamisi L-grupi võitnud Austraaliaga.

Seejuures pidid täiseduga jätkavad austraallased nägema kurja vaeva, et puhaste paberitega veerandfinaalilie vastu minna. Olles avaveerandi Prantsusmaa vastu 23:24 kaotanud, seati poolajavileks jalule 46:46 viik. Enne otsustavat perioodi leiti end jälle neljapunktilisest kaotusseisust. Seal vahetus eduseis korduvalt, võidukorvi tabas vabaviskejoonelt viis sekundit enne lõppu Matthew Dellavedova. 

Seejärel tegi valesöödu prantslaste Andrew Albici, pärast mida ei jäänud muud üle kui viga teha. Kolm vabaviset teeninud Mitch Creek sahistas võrku neist ühel, kuid sellest piisas, et tagada grupi esikoht.

Austraallaste parimana tõi Patty Mills 30 punkti, Joe Ingles lisas 23 ja Aron Baynes 21 silma. Prantsusmaa ridades tõi Evan Fournier üleplatsimehena 31 punkti, teda toetas Nando de Colo 26 silmaga.

Teistes veerandfinaali mängudes lähevad vastamisi Argentina ja Serbia ning Poola ja Hispaania. Edasi said ka prantslased, kes kohtuvad kaheksa parema seas suurfavoriidi USAga.